Voor alle duidelijkheid: het is niet meer dan logisch dat de Ioniq 9 het duurste model in het Hyundai-gamma is, met een vanafprijs van 70.999 euro. Het is dan ook het vlaggenschip van het Koreaanse merk, en die term gebruiken we niet zomaar. De Ioniq 9 is niet gewoon een elektrische Santa Fe: hij is nog eens 23 cm langer dan zijn broertje met verbrandingsmotor, en biedt een veel luxueuzer interieur. Hij staat zelfs nog een stapje hoger dan zijn neef, de Kia EV9, die op hetzelfde platform wordt gebouwd. De Ioniq 9 is dus de duurste Hyundai, maar hij is niet per se “duur”. Sterker nog: we zouden zelfs van een koopje kunnen spreken als je vergelijkt met sommige concurrenten!
Design - Hyundai IONIQ
Ten opzichte van de vrij massieve Kia EV9 heeft Hyundai gekozen voor een meer subtiel design voor zijn Ioniq 9. Nu is het niet gemakkelijk om een 5,06 m lange, 1,98 m brede en 1,79 m hoge SUV “subtiel” te doen ogen, maar het is de Koreanen wel gelukt. De Ioniq 9 krijgt Hyundai’s kenmerkende pixelvormige lichtsignatuur, die in verschillende rijen en blokken zijn opgebouwd vooraan. De korte motorkap en de schuine voorruit zorgen voor een uitgestrekt silhouet, dat verder opvalt door de speciale plooien in het plaatwerk. Volgens Hyundai zijn die geïnspireerd op de kraag en revers van een traditionele Koreaanse hanbok, maar wij zijn geen modespecialisten. Het zorgt in ieder geval voor een gespierde schouder- en heuplijn.
Een vleugje Volvo?
Achteraan doen de verticale achterlichten een beetje denken aan de breaks en SUV’s van Volvo - een subtiele manier om de klanten van het Zweedse merk te lokken? De taps toelopende achterzijde benadrukt in ieder geval de gestroomlijnde vorm van de Ioniq 9, die ondanks zijn gigantische afmetingen een Cd-waarde van 0,259 kan voorleggen. Toch als je de kleinste 19-inch velgen en de optionele cameraspiegels neemt. Onze voorkeur gaat meestal naar klassieke zijspiegels, maar we hebben de digitale exemplaren van de Ioniq 9 niet kunnen testen. Al waren we niet laaiend enthousiast over die van de Ioniq 6.
De Hyundai Ioniq 9 biedt verder de keuze tussen tien lakkleuren (waarvan drie matte) en drie velgmaten (19 tot 21 inch). Ook zijn er uiterlijke verschillen tussen de uitvoeringen: standaard krijg je grijze wielkastranden en een dito onderzijde van de voorbumper, bij de duurdere versies zijn die respectievelijk meegespoten en in chroom afgewerkt.
Ioniq 9 heeft standaard 7 zitplaatsen
In het interieur van de Ioniq 9 is er standaard plaats voor 7 personen, en net als bij de Kia EV9 kan je optioneel kiezen voor 6 zitplaatsen. Daarbij wordt de tweede zitrij vervangen door twee individuele comfortzetels met verwarming, ventilatie, armsteunen en verstelbare kussens. Dat geeft alvast een indruk van het luxegevoel aan boord: alles is bedekt met zachte en/of hoogwaardige materialen. Het premiumgevoel gaat zelfs nog een stapje verder dan bij de Kia EV9, die al erg mooi is afgewerkt.
Vooral met een tweekleurig interieur heb je het gevoel met een luxewagen onderweg te zijn. Je kan trouwens kiezen uit vier kleurencombinaties: zwart, zwart-grijs, groen-grijs of donkerrood-grijs. Stoffen zetels zijn standaard, bij de Business-uitvoering krijg je halfleer, de Business Plus krijgt “biologisch” leer en de topversie Calligraphy is bekleed met echt Nappaleer.



Gebruiksgemak - Hyundai IONIQ
Bescheiden infotainment
Het enige dat een beetje teleurstelt in het interieur van de Ioniq 9? Zijn schermen! Hoewel het dubbele display van twee keer 12,3 inch ruimschoots volstaat qua functionaliteit, met alle gegevens die je nodig hebt en ook draadloze compatibiliteit met Apple CarPlay en Android Auto, lijken ze een beetje te… klein! Of toch voor een auto van dit formaat. Het infotainmentsysteem van Hyundai mist ook wat entertainmentfuncties, je kan er bijvoorbeeld geen externe apps zoals Spotify of YouTube op installeren. Wel handig is de manuele voorverwarming van de batterij, waardoor je niet per se de ingebouwde navigatie moet gebruiken om je laadstops te optimaliseren (en maar goed ook, want Hyundai’s navigatiesysteem is ook niet het meest geavanceerde op de markt…).
Veel zitplaats en/of een enorme koffer
Je mag het ook wel verwachten, gezien zijn lengte en enorme wielbasis van 3,13 meter, maar het goede nieuws is dat de Ioniq 9 ook daadwerkelijk plaats biedt aan 6 tot 7 volwassenen. De tweede rij moet een beetje een compromis maken om de twee laatste passagiers voldoende beenruimte te schenken, maar het past wel. En heb je minder passagiers aan boord, dan geniet je van een enorme kofferruimte. Zelfs met alle 7 zitplaatsen overeind is de koffer 338 liter groot. Met 4/5 zitplaatsen neemt het volume toe tot 908 liter, en met alle achterzetels plat heb je 2.419 (7-zit) tot 2.494 liter (6-zit) ter beschikking! En daar houdt het nog niet op, want onder de motorkap krijg je ook nog een frunk om je laadkabels in op te bergen. Die is 88 liter groot in de RWD-basisversie, of 52 liter in de AWD-versies door hun tweede motor op de vooras. Kortom: aan ruimte geen gebrek!
Als kers op de taart kan de Ioniq 9 bovendien tot 2.500 kilo trekken als AWD-versie (de RWD is beperkt tot 1.600 kilo). Daarmee staat hij aan de top van zijn segment, toch tot wanneer de elektrische Porsche Cayenne op de markt komt met tot 3,5 ton trekgewicht.
Tablets en laptops welkom
Maar het is niet alleen op papier dat de Hyundai Ioniq 9 een praktische metgezel is. Het interieur is slim ingedeeld en omvat talloze opbergvakken, waaronder een verschuifbare middenconsole met een lade voor de achterzetels. En de telefoons en tablets van de kinderen zullen niet snel zonder stroom vallen, want er zijn 6 USB C-poorten aan boord, waarvan de meesten tot 100 W kunnen leveren - als je de juiste kabels gebruikt. In de koffer is er bovendien een volwaardig 230 V-stopcontact te vinden, waarmee je externe elektrische apparaten van stroom kan voorzien vanuit de grote batterij (V2L).



Rijervaring - Hyundai IONIQ
Altijd met 110,3 kWh
Over de grote batterij gesproken: de Hyundai Ioniq 9 heeft in al zijn versies een pakket van maar liefst 110,3 kWh (106 kWh netto) zitten. Om dat in context te plaatsen: dat is voldoende om een gemiddeld Belgisch gezin 10 dagen van stroom te voorzien! Het is ook een stuk groter dan de batterij van 99,8 kWh uit de Kia EV9, wat een deel van de meerprijs van de Ioniq 9 verklaart - maar daar hebben we het later nog over. Volgens de Belgische woordvoerder van Hyundai zijn er voorlopig geen plannen om de Ioniq 9 uit te rusten met een kleinere batterij, om zo zijn instapprijs te verlagen.
RWD, AWD of AWD Performance
Het gamma bestaat dus uit drie motorisaties: de Long Range RWD, Long Range AWD en de AWD Performance. De instapper heeft een enkele elektromotor van 160 kW (218 pk) en 350 Nm op de achteras, goed voor een sprintje van 0 tot 100 km/u in 9,4 seconden en een topsnelheid van 190 km/u. Deze versie is logischerwijs ook de zuinigste, met een normverbruik van 19,9 kWh/100 km en een WLTP-autonomie van 620 km.
De AWD heeft dezelfde elektromotor van 160 kW (218 pk) op de achteras, maar voegt daar nog een motor van 66 kW (90 pk) op de vooras aan toe. Dat levert een gecombineerd vermogen op van 308 pk, met een koppel van 605 Nm. De prestaties zijn dan ook een stuk vlotter: 0 tot 100 km/u in 6,7 seconden en een top van 200 km/u. En dat terwijl er maar weinig impact is op het verbruik: 20,4 kWh/100 km en tot 606 km autonomie, voornamelijk door de grotere 20-inch velgen.
Aan de top van het Ioniq 9-gamma staat de AWD Performance, die op elke as een motor van 157 kW (214 pk) heeft zitten, voor een totaal van 428 pk en 700 Nm. Deze versie trekt op van 0 naar 100 in 5,2 seconden en topt eveneens bij 200 km/u. Met zijn 21-inch velgen heeft de Performance een officieel verbruik van 20,6 kWh/100 km en een rijbereik van 600 km, wat opnieuw amper scheelt met de RWD-basisversie.
Perfecte snelwegcruiser
Wij trokken voor deze eerste kennismaking op pad met de Hyundai Ioniq 9 AWD Performance, de topversie dus. Zijn twee elektromotoren hebben duidelijk geen enkele moeite om de 2,6 ton zware elektrische SUV aan te drijven, met erg vlotte acceleraties en hernemingen. En ook in de bochten weet de zelfnivellerende ophanging van de Ioniq 9 de koets redelijk stabiel te houden - tot op een bepaald niveau. Als je het écht bont maakt, begint de SUV wat te pompen en lukt het niet om het gas en de remmen netjes te doseren om een zuivere lijn door de bocht te tekenen.
Het is en blijft natuurlijk een zware en hoge auto. We hadden zijn gewicht zelfs iets hoger ingeschat, maar dat komt door het stuur, dat rond het middelpunt wat zwaar is. Dat zorgt wel voor een uitstekende stabiliteit op de snelweg. Daar excelleert de Ioniq 9 trouwens dankzij de actieve ruisonderdrukking, dat zoals bij sommige koptelefoons ‘antigeluid’ door de luidsprekers laat komen om de wind- en rolgeluiden te compenseren. Het systeem werkt subtiel, wat een goede zaak is: het is stil aan boord, zonder het gevoel van druk in je oren te hebben.
Zeker 450 km reëel rijbereik
En het verbruik van de Hyundai Ioniq 9? Dat breekt natuurlijk geen records, maar dankzij de grote batterij haal je wel een zeer comfortabel rijbereik in de praktijk. Ons gemiddeld verbruik kwam uit op 23,1 kWh/100 km, na een traject van 120 km dat voornamelijk bestond uit bochtige binnenwegen, een paar stukken snelweg en een beetje bebouwde kom. En we moeten toegeven dat we elke pk hebben gebruikt op de bochtige stukjes! Met een dynamische rijstijl haal je dus al meer dan 450 km autonomie, bij rustiger rijden moet meer dan 500 km mogelijk zijn, zeker als je voor de zuinigere Ioniq 9 RWD kiest.
De Ioniq 9 is dus meer dan geschikt voor lange roadtrips, dankzij zijn comfortabele autonomie en zijn gigantische ruimte aan boord. Maar ook dankzij zijn 800 V-batterij, die korte laadstops mogelijk maakt! Met een maximaal laadvermogen van 233 kW is de batterij in 24 minuten weer van 10 tot 80% bijgeladen. Aan een gewone laadpaal van 11 kW ben je ongeveer 10 uur kwijt voor een volledige laadbeurt.



Budget - Hyundai IONIQ
Hoeveel kost de Hyundai Ioniq 9 2025 in België?
Hoeveel kost de duurste Hyundai ooit dan? De Ioniq 9 heeft in België een vanafprijs van 70.999 euro (RWD Core met 7 zitplaatsen). Wil je de AWD, dan moet je kiezen voor de Business Plus, wat de prijs meteen opdrijft tot 81.499 euro. En de AWD Performance is er enkel als compleet uitgeruste Calligraphy, met een vanafprijs van 86.999 euro. Gelukkig blijven er dan nog maar weinig opties over: een kleurtje kost 900 tot 1.500 euro, en de 6 zitplaatsen zitten vervat in een pakket met een panoramadak en (helaas!) de digitale zijspiegels voor 3.000 euro.
Dat is een flinke smak geld, maar er zijn niet veel elektrische SUV’s met 7 zitplaatsen die het beter doen. De Mercedes EQB kost 58.685 euro zonder opties, maar is veel kleiner en wordt binnenkort vervangen. De Kia EV9 op hetzelfde platform is er vanaf 62.390 euro, maar dan krijg je ‘maar’ een batterij van 76,1 kWh. Voor 99,8 kWh betaal je minstens 68.390 euro, wat nog maar weinig scheelt met de Ioniq 9. Misschien is de Volkswagen ID. Buzz LWB een interessant alternatief, vanaf 61.891,50 euro en nog meer binnenruimte. Maar de Ioniq 9 is een stuk luxueuzer en knapper afgewerkt.
We zouden de Ioniq 9 eerder op hetzelfde niveau plaatsen als de Volvo EX90, die minstens 86.320 euro kost. Voor een instapversie van de EX90 heb je dus ook een volledig uitgeruste Ioniq 9, met een betere ergonomie én een langere garantie (5 jaar in plaats van 3). Maar met een minder ‘premium’ badge…
Verdict - Hyundai IONIQ
De Hyundai Ioniq 9 is misschien wel een van de meest complete elektrische auto’s op de markt. Hij biedt puike prestaties, een eersteklas comfort, heel wat ruimte, een comfortabel rijbereik en een hoge laadsnelheid. En dat met een afwerking en bouwkwaliteit waar sommige ‘premiummerken’ jaloers op mogen zijn. De duurste Hyundai ooit? Ja, maar je krijgt er ook heel wat voor terug!