Na amper twee jaar op de markt te zijn, geniet de Lexus RZ al van een eerste reeks updates. Onder die vernieuwingen zit de langverwachte Steer-by-Wire-technologie, die eindelijk zijn opwachting maakt in het gamma van de Japanse elektrische SUV! Maar de RZ krijgt ook tot 95 km extra autonomie. Op technisch vlak gaat de Lexus RZ er dus grondig op vooruit. Maar hetzelfde kan niet worden gezegd van het uiterlijk, op de nieuwe RZ 550e F Sport na…
Design
Nog steeds een zeer eigen design
De RZ heeft nog steeds de typische Lexus-look. Hij is dan ook nog steeds exact even lang (4,8 m) als vroeger. Ook zijn bijzondere tweekleurige lak staat nog steeds op het menu. Met deze optie krijg je niet enkel een zwart dak, maar ook een zwarte motorkap en een dito centraal deel van de voorbumper. Kies je daar niet voor, dan blijven de panelen onder de koplampen donker. Op esthetisch vlak zijn de enige wijzigingen te vinden op de nieuwe RZ 550e F Sport. Die laatste onderscheidt zich een beetje van de rest van het gamma dankzij specifieke bumpers en spoilers, die hem een tandje sportiever doen ogen.
Ook het interieur van de Lexus RZ is met geen haar veranderd, maar daar klagen we niet om. De kwaliteit van de materialen en hun assemblage liggen nog steeds op het niveau van de hoge standaarden van het Japanse merk. Met andere woorden: alles is perfect afgewerkt! Je zit echt in een premium auto, zelfs richting het luxesegment toe. En dat geldt niet enkel voor de indeling en de materialen, maar ook voor zijn verschillende schermen.



Gebruiksgemak
De perfecte combinatie van schermen en knoppen?
Naast het kleine digitale instrumentenpaneel achter het stuur, geniet de Lexus RZ nog steeds van hetzelfde grote centrale aanraakscherm van 14 inch als in de brandstofmodellen van het gamma, de NX en de RX. Het scherm reageert snel en is haarscherp, en er zijn nog steeds handige draaiknoppen voor de klimaatcontrole en het volume.
En het infotainmentsysteem zelf? Dat is nog steeds vrij simpel ingedeeld, om niet te zeggen ‘basic’. Het voordeel is wel dat het erg gemakkelijk in gebruik is. We hebben al betere systemen gezien, maar ook al veel slechtere! Bovendien kunnen Android Auto en Apple CarPlay draadloos verbinden, moest je dat liever hebben.
Alle ruimte die je nodig hebt, behalve op één plek…
De Lexus RZ rust natuurlijk ook nog steeds op dezelfde wielbasis van 2,85 m als vroeger. Een wielbasis die hem meer dan voldoende ruimte oplevert op de achterbank om comfortabel plaats te nemen. Gelukkig heeft de koffer niet te lijden onder het ruime interieur, want je krijgt nog steeds een volume van 522 tot 1.451 liter met de achterbank neergeklapt. Alleen jammer dat Lexus niet van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om een frunk te plaatsen. Zelfs een kleine opbergruimte was handig geweest om de laadkabels in op te bergen…



Rijervaring
Meer elektronen, kilometers, paarden en motorisaties
Voor 2025 geniet de Lexus RZ van nieuwe motorsaties die allemaal worden gevoed door een nieuwe batterij van 77 kWh. De oude versies 300e en 450e verdwijnen dus uit het gamma. De Japanse elektrische SUV is nu beschikbaar in drie nieuwe uitvoeringen. Als instapversie is de RZ 350e uitgerust met een enkele motor op de vooras van 165 kW (224 pk), waarmee hij in 7,5 seconden naar 100 km/u accelereert en een topsnelheid haalt van 160 km/u. Met een volle batterij haalt de RZ 350e een actieradius van maar liefst 568 km!
Een stapje hoger staat de nieuwe RZ 500e, die van twee motoren geniet en een totaal ontwikkelt van 280 kW (380 pk). Met deze configuratie duurt de sprint van 0-100 km/u nog maar 4,6 seconden en topt hij bij 180 km/u. De WLTP-actieradius van de Lexus RZ 500e is beperkt tot 500 km.
Aan de top van het gamma staat dan weer de nieuwe RZ 550e F Sport, waarvan de twee elektromotoren een gecombineerd vermogen leveren van 300 kW (408 pk)! Die laatste sprint in 4,4 seconden naar 100 km/u en haalt eveneens een topsnelheid van 180 km/u. Natuurlijk is de WLTP-actieradius van de Lexus RZ 550e F Sport iets minder, maar de schade blijft beperkt: 450 km op een volle batterij. Helaas blijft het maximale laadvermogen van 150 kW onveranderd ten opziche van het oude model. Het duurt dus nog steeds minstens 30 minuten om van 10 tot 80% bij te laden.
Echt zuinig(er)?
Tijdens onze test haalden we een gemiddeld verbruik van 18,7 kWh/100 km achter het stuur van de RZ 550e F Sport, wat maar iets meer is dan het officiële WLTP-verbruik dat Lexus vermeldt. Daarmee zou je al iets meer dan 400 km reële autonomie moeten halen. Met de nieuwe instapversie 350e zakte ons verbruik zelfs tot slechts 14,9 kWh/100 km. Ook hier ligt dat in het lagere gebied van het normverbruik van de constructeur. Met andere woorden: je kan echt meer dan 500 km rijden op een volle batterij! Maar we moeten wel meegeven dat de weersomstandigheden ideaal waren tijdens deze eerste kennismaking.
Nog stiller
Lexus heeft nog geen éénpedaalmodus ingebouwd in de RZ, maar het merk heeft wel de geluidsisolatie aan boord nog verder verbeterd. Dat zorgt voor een nog bredere spreidstand tussen comfort en dynamiek! De Japanse SUV rijdt soepel en gebalanceerd, met het rijgedrag van een comfortabele GT. Hij helt net genoeg over om stevig op zijn steunen te staan in de bochten, die je aan een behoorlijke snelheid kan nemen, terwijl de oneffenheden van de weg toch perfect worden weggefilterd. Het lijkt wel alsof je surft over het asfalt.
De RZ 550e F Sport heeft diezelfde balans, maar voegt daar toch nog een extra beetje dynamiek aan toe. Dat is echter niet waarmee deze versie zich onderscheidt. Het is vooral de versie waarmee Lexus de komst van zijn Steer-by-Wire-technologie inluidt!
Leuker soort stuur…
Ter herinnering: tussen het kleine stuurwiel van de RZ 550e F Sport en zijn voorwielen zit er geen enkele fysieke connectie. Alles verloopt via elektronische signalen, waarmee Lexus automatisch de stuurverhouding kan laten variëren in functie van de snelheid. Het resultaat: je moet nooit meer je armen kruisen of je handen van het stuur halen, ook niet in de scherpste bochten.
En het werkt echt! Je went snel aan de bijzondere vorm, de hendels die meedraaien met het stuur en de positie van de verschillende bedieningen. Maar het is vooral leuk om mee te rijden! Je hebt echt het gevoel dat de auto er nog dynamischer en wendbaarder door wordt. Natuurlijk is er geen echte feedback van de voorwielen, gezien het gebrek aan connectie, maar Lexus heeft de weerstand en precisie van het stuur goed afgesteld.
Het Japanse merk heeft het systeem namelijk nog verder fijngeslepen sinds de vorige keer dat we het mochten proberen, twee jaar geleden - en toen dachten we al dat het geschikt was voor productie. Een van de wijzigingen sinds die testfase is dat het stuur nu tot 200 graden draait van de centrale positie tot uiterst links of rechts, tegenover 150 graden in het begin. Je hebt dus nog steeds een beetje de neiging om je handen te lossen aan de extreme uiteinden.
… en niet enkel door de Steer-by-Wire
Het Japanse merk heeft ook een gloednieuw systeem met virtuele versnellingen in het kleine stuur verwerkt, het zogenaamde ‘Interactive Manual Drive’. Echt manueel schakelen is het niet, maar je gebruikt wel de flippers aan het stuur die voor gesimuleerde schakelmomenten zorgen van de virtuele 8-trapsautomaat. Met andere woorden: het is dezelfde soort technologie die we al zo leuk vonden in de Hyundai Ioniq 5 N. En net als bij die laatste, gaat het Interactive Manual Drive van Lexus gepaard met een specifiek geluid. Toch schakelt het systeem van Lexus zachter en met een discreter geluid dan in de Koreaanse sportwagen. Wat niet betekent dat we de versie van Lexus niet leuk vonden. Het zorgt voor een nog dynamischer rijgevoel, en vooral een meer betrokken rijervaring!
De positie van de flippers aan het kleine stuur kunnen echter voor verwarring zorgen. Ze staan nogal hoog geplaatst, met net daaronder de klassieke hendels. Het kan dus gebeuren dat je per ongeluk met je lichten trekt in plaats van terugschakelt… Maar er is dan ook weinig ruimte aanwezig op het kleine stuurtje. De manuele modus schakel je in via een specifieke knop op de middenconsole, bij normaal rijden dienen de flippers om het regeneratief remmen in te stellen. Ben je geen fan van het systeem, dan zou de Lexus RZ 550e F Sport later ook leverbaar zijn met een klassiek stuur. En vice versa, want Steer-by-Wire zou ook als optie naar de andere varianten in het gamma moeten komen, of toch zeker op de RZ 500e.



Budget
Hoeveel kost de Lexus RZ 2025 in België?
Helaas heeft Lexus de Belgische prijzen van de nieuwe RZ nog niet vrijgegeven. De nieuwe varianten komen dan ook pas tegen het einde van het jaar naar ons land. Ook de uitrusting en opties zijn nog niet bekend, noch welke versies je kan krijgen met Steer-by-Wire, naast de RZ 550e F Sport. De nieuwe Lexus RZ is echter krachtiger, heeft een grotere batterij en biedt meer comfort. We verwachten dus een hogere vanafprijs dan de 61.070 euro van het huidige model. Eerder hoge prijzen, dus, al is de basisuitrusting en bouwkwaliteit wel op hetzelfde premium niveau.
Verdict
De nieuwe Lexus RZ is nog stiller en zuiniger dan vroeger, maar schittert vooral met zijn geweldige balans tussen comfort en dynamiek. De 550e F Sport is zelfs nog een tandje sportiever, maar zorgt vooral voor een leukere en meer betrokken rijervaring dankzij de Steer-by-Wire en het Interactive Manual Drive. Het is enkel nog wachten op de prijzen en de beschikbare opties voor de verschillende varianten. En laat ons hopen dat zijn bijzondere kleine stuurwiel niet enkel op de dure RZ 550e F Sport zal zitten…