De Captur werd in 2019 gelanceerd en kreeg in 2024 een facelift halverwege zijn carrière. En voor deze facelift heeft Renault zich niet onbetuigd gelaten: het model heeft een nieuwe neus en vierkantere trekken gekregen, om hem qua stijl bij de nieuwste SUV's van het merk te laten aansluiten, waaronder de elektrische Scénic. Maar los van zijn esthetiek, laten we eens kijken naar de sterke en zwakke punten van Renaults kleinste SUV. 

Advertentie
Advertentie

Wat zijn de sterke punten van de Renault Captur (2025)?

1. Een luxueuze, praktische en veelzijdige kleine SUV

Hoewel de facelift het exterieurdesign ingrijpend wijzigt, zijn de veranderingen binnenin nauwelijks merkbaar. Maar de passagiers zitten nog steeds comfortabel, in een hoge positie die een goed zicht op het verkeer biedt. Ook voor de afwerking scoort hij goede punten, want die is van zeer hoge kwaliteit voor het segment. Je krijgt het gevoel in een auto van een hogere categorie te zitten. Naast de kwaliteit is dit interieur ook praktisch, met veel binnenruimte en een van de grootste kofferruimtes in het segment. En ondanks zijn afmetingen heeft de Renault Captur een zeldzame troef in de categorie: hij beschikt over een verschuifbare achterbank (over 16 cm), waarmee je naar keuze de achterruimte of het koffervolume kunt vergroten. Kortom, een goed doordachte kleine SUV.

Ruim interieur van SUV met comfortabele achterstoelen en geavanceerde veiligheidsgordels.
Ruim achterinterieur van de Renault Megane, stijlvolle en comfortabele zwarte stoelen.
Advertentie
Advertentie

2. Meer "connected" dan ooit dankzij Google

De facelift van 2024 bracht ook een nieuw multimediasysteem met zich mee: met het Navigatiepakket (800 euro) kan de Captur worden uitgerust met het OpenR Link-systeem dat draait op Android Automotive, met geïntegreerde Google-diensten. Het geeft toegang tot de efficiënte Google-spraakbesturing, meer dan 50 applicaties uit de Google Play-catalogus en het uitstekende Google Maps, met nauwkeurige routebegeleiding, goede resolutie en satellietweergave. En het centrale scherm (10,4 inch tegenover 9,3 vóór de facelift) in verticale positie maakt de navigatiekaarten gemakkelijk leesbaar. De Captur beschikt ook over Android Auto/Apple CarPlay-verbindingen, zowel bekabeld als draadloos.

Moderne interieur van Renault Clio met multifunctioneel touchscreen en sportief stuur.
Renault-interieur met touchscreen navigatiescherm, toont kaart en klimaatregeling.

3. Ruime keuze aan zuinige verbrandings- en hybride motoren voor de Renault Captur

Qua motoren heb je de keuze tussen gewone benzine (90 pk), een benzine/LPG bi-fuel (100 pk), een "mild hybrid" benzineversie (160 pk) en een "full hybrid" van 141 pk. Deze laatste is de duurste van het gamma (vanaf 28.500 euro), maar blijkt in gebruik zeer zuinig. De constructeur vermeldt een officieel verbruik van 4,6 tot 4,8 l/100 km, afhankelijk van de uitrusting. Cijfers die je in de praktijk met rustig rijden probleemloos kunt benaderen.

Advertentie
Advertentie

4. De Renault Captur is goed geprijsd!

Een andere grote kwaliteit van de Captur is zijn prijs. De kleine Renault SUV heeft een zeer aantrekkelijke prijs gezien zijn eigenschappen (functionaliteit, afwerking, rijplezier). In België begint de prijs van de Renault Captur bij 20.750 euro voor de TCe 90 pk benzineversie met alleen een handgeschakelde versnellingsbak. De LPG eco-G 100 variant heeft dezelfde prijs en is dus nog interessanter... De Renault Captur mild-hybrid 160 pk met automatische transmissie begint bij 27.500 euro. De full hybrid 141 pk ten slotte is verkrijgbaar vanaf 28.750 euro. In alle gevallen is de uitrusting uitgebreid en de prijs bijzonder aantrekkelijk in vergelijking met de concurrentie.

Advertentie
Advertentie
Blauwe Renault Captur rijdt door verlicht modern tunnel, met opvallend lichteffect op de weg.

Wat zijn de zwakke punten van de Renault Captur (2025)?

1. Een soms aarzelende full hybrid

Hoewel de full hybrid-versie zeer soepel en aangenaam is bij rustig rijden, heeft hij nog steeds moeite met nerveus rijgedrag. Dan aarzelt de zeer complexe automatische transmissie van de Renault soms tussen zijn versnellingen en heeft hij last van dode momenten die schokken veroorzaken. Vervelend! Dit is uiteindelijk het enige echte nadeel van deze hybride aandrijflijn, die dus met zachtheid moet worden gebruikt.

Blauwe Toyota Corolla rijdt op een kronkelige bergweg in een schilderachtig landschap.
Blauwe Renault Captur die over een landelijke weg rijdt, gezien van achteren.

2. De Renault Captur benzine mild-hybrid is wat teleurstellend...

Als je de full hybrid te duur vindt en de instap benzineversie wat gewoontjes, dan lijkt de mild-hybrid 160 versie met automatische transmissie op het eerste gezicht een goed compromis. Hij is echter nauwelijks goedkoper (1.000 euro met een gelijkwaardige uitrusting) dan de full hybrid, en minder zuinig: de mild-hybrid kan namelijk nooit puur elektrische rijden en zijn elektrische boost is relatief zwak (hier een 12 V-systeem tegenover 48 V voor de mild-hybrid concurrentie), wat zich vertaalt in een vrij gewoon verbruik (6 l/100 km volgens de normen, een waarde die we konden evenaren bij rustig rijden). Kortom, deze micro-hybride versie lijkt ons maar half interessant.