Renault blijft zijn internationale gamma vernieuwen. Na de voorstelling van de opvallende SUV Boreal, is het nu de beurt aan de facelift van de Triber. Een bijzonder praktische kleine monovolume die oorspronkelijk in 2019 werd voorgesteld. Maar net als de Boreal is deze Triber bedoeld om de verkoop van Renault buiten Europa een boost te geven.
Een gezinswagen aanbieden met tot 7 zitplaatsen in een ultracompact formaat van slechts 3,99 meter (ter vergelijking: een huidige Clio is 4,05 meter lang) is een huzarenstukje. En dat is vooral mogelijk op markten waar de veiligheidsnormen – en dus de kreukelzones – minder streng zijn dan in Europa. Zoals India, het land waar deze compacte monovolume Triber wordt gebouwd. Sinds zijn lancering in 2019 wist dit model al meer dan 184.000 klanten te overtuigen op de enorme Indiase markt, en het is inmiddels ook beschikbaar in een dozijn andere landen. Renault stelt nu de vernieuwde versie voor, waarvan het design zeker ook Europese smaken zou kunnen aanspreken.



Verzorgde look en modulair interieur
In deze facelift zien we inderdaad een vernieuwde voorzijde met een hertekende grille, bumper en motorkap, evenals LED-koplampen met geïntegreerde dagrijverlichting. Het opgefriste dashboard, dat weliswaar eenvoudig blijft, zou ook bij ons in de smaak kunnen vallen met een 8-inch aanraakscherm dat draadloos compatibel is met Android Auto en Apple CarPlay. Voeg daar een gigantische kofferruimte van 675 liter in de 5-zitsconfiguratie aan toe, en de mogelijkheid om hem in te stellen als 5-, 6- of 7-zitter, en je krijgt een serieuze uitdager voor neven als de Citroën C3 Aircross en Opel Frontera. Twee modellen die het segment van compacte en scherp geprijsde 7-zitters in ons land bezetten.



3-cilinder met 72 pk onder de motorkap
Maar zover zal het niet komen. Zelfs al zet deze gefacelifte Triber duidelijk stappen op vlak van veiligheid (met zes airbags, ESP, ISOFIX-bevestigingen en driepuntsgordels op alle zitplaatsen), hij is simpelweg niet gebouwd volgens de Europese normen. Ook zijn enige motorvariant niet: een kleine driecilinder van 999 cc met slechts 72 pk, gekoppeld aan een handgeschakelde vijfbak (een Easy-R AMT-automaat is voorzien voor de topversie). Dat is aan de magere kant om 7 personen te vervoeren, en bovendien voldoet dit blok zeker niet aan de komende Euro 7-emissienormen.

Basisprijs: omgerekend 6.200 euro!
Maar met een basisprijs in India die neerkomt op omgerekend ongeveer 6.200 euro tegen de huidige wisselkoers (en zo’n 9.000 euro voor de meest luxueuze versie met automaat), zou dit model wel eens een absolute voltreffer kunnen zijn in Europa. Mits hij wordt aangepast aan de “minimale” lokale vereisten, en eventueel wordt uitgebracht onder het Dacia-label, zoals dat het geval was met de Chinese Renault Kwid, die bij ons uitgroeide tot de Dacia Spring.