Pierre-Benoit Sepulchre

20 JUN 2019

Telefoon achter het stuur blijft groot probleem voor verkeersveiligheid

Volgens een nieuwe Franse studie gebruikt maar liefst 70% van de automobilisten hun telefoon tijdens het rijden.

Hoewel de niet aflatende strijd van de overheid tegen snelheidsovertredingen de afgelopen twee decennia duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen, met name dankzij de toename van het aantal flitspalen op onze wegen, is de telefoon een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken tijdens het rijden geworden.

Dat zegt een studie van Axa Prévention, ter gelegenheid van de “15e barometer van het gedrag van de Fransen op de weg”, waarvan de conclusies alarmerend zijn. De studie, die alleen betrekking heeft op Franse automobilisten, lijkt aan te sluiten bij de recente studie van Vias, die vaststelde dat 30% van de Belgen hun berichten en e-mails lezen tijdens het rijden.

De situatie zou veel slechter zijn bij onze zuiderburen: volgens de Franse studie geeft zo'n 70% van de automobilisten toe dat ze hun telefoon gebruiken tijdens het rijden. De gsm wordt dus beschouwd als een nieuwe plaag: de experts die de studie uitvoerden zeggen zelfs “hypergeconnecteerd zijn is een kwaad dat doodt”.

Volgens dezelfde studie zegt 46% van de Franse automobilisten dat ze hun smartphone gebruiken om te bellen, een kwart om sms-berichten te versturen of te controleren en meer dan de helft om te navigeren. Millennials (18-24 jaar) blijken nog meer geneigd hun gsm achter het stuur te gebruiken: 83% geeft de slechte gewoonte toe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie