Bert Troubleyn

14 OKT 2020

Video: Nieuwe Mercedes S‑Klasse parkeert zichzelf (in Stuttgart)

Je kan de auto gewoon verlaten bij de lift van een parkeergebouw en wegwandelen. De rest gebeurt automatisch.

20201014075614classesparking.jpg

De nieuwe Mercedes S-Klasse belooft autonoom parkeren volgens niveau 4 met het optionele Automated Valet Parking, ontwikkeld samen met Bosch. In compatibele parkeergarages die zijn uitgerust met de nodige elektronische begeleiders voor het systeem kan de auto helemaal alleen naar een parkeerplek rijden.

20201014075615classesparking.jpg

De bestuurder zet de auto af op een brede drop-offlocatie, stapt uit, geeft een commando met de smartphone en wandelt weg. De wagen gaat vervolgens zichzelf verder weg parkeren. Bij terugkeer volstaat een oproep op de telefoon om de S-Klasse terug naar de drop-off te laten komen. Hoeveel garages zijn vandaag al geschikt? Eén in de hele wereld: P6 van de luchthaven van Stuttgart, waar bovendien maar twee plekken aangepast zijn aan Automated Valet Parking.

20201014075924classesparking.jpg

Daarmee is meteen duidelijk dat je als klant intekent voor een semi-experimenteel programma, dat echter snel kan uitbreiden als voldoende andere garages interesse tonen. Zij hebben goede redenen om in het project in te stappen, want omdat de auto’s heel krap naast elkaar kunnen parkeren, kunnen op dezelfde hoeveelheid ruimte tot 20 procent meer wagens, en dat betekent uiteraard meer geld in het laatje. Het systeem is trouwens niet zo nieuw, want Mercedes en Bosch experimenteren er al vier jaar mee in Stuttgart, maar in de nieuwe S-Klasse wordt het voor het eerst vrijgegeven voor om het even welke klant.

Advertentie
Advertentie
Advertentie