Na eerst op volle snelheid de weg van “100% elektrisch” te zijn ingeslagen, is Volvo nu toch weer afgeslagen om naast zijn volledig elektrische modellen ook een gamma met verbrandingsmotoren te blijven aanbieden. De Volvo XC90 die in 2015 verscheen, heeft onlangs een nieuwe facelift gekregen om zijn carrière voort te zetten met benzine- en plug-in hybride motoren. En dat is maar goed ook, want als we de uitgestippelde route van Arizona mogen geloven, heeft dat laatste type motor opnieuw de voorkeur van de overheid. Dus: kan je beter kiezen voor de XC90 plug-in hybride of de nieuwe 100% elektrische EX90? En wat zijn de echte verschillen tussen deze modellen die esthetisch zo op elkaar lijken? Na twee opeenvolgende tests van deze grote SUV's, zijn dit onze antwoorden.
Stijl en afmetingen
Hoewel hij sterk op de XC90 lijkt, zit de Volvo EX90 technisch volledig anders in elkaar. Hij staat op een platform dat is voorbehouden aan 100% elektrische voertuigen dat wordt gedeeld met de Polestar 3 en Lotus Eletre. De afmetingen zijn dan ook verschillend: de XC90 is al 4,95 meter lang, maar de EX90 overtreft deze nog met 8 centimeter. En terwijl hun breedte zeer vergelijkbaar is, onderscheidt de EX90 zich ook door een hoogte van 1,74 meter tegenover 1,77 meter voor de XC90. De proporties zijn dus iets anders, maar qua stijl zouden onwetende klanten de EX90 en XC90 op het eerste gezicht gemakkelijk met elkaar kunnen verwarren. Toch zijn er een paar opvallende verschillen. Aan de voorkant is de gesloten grille natuurlijk het meest opvallende kenmerk van de EX90, maar hij heeft ook een specifieke lichtsignatuur en high-definition koplampen. De achterkant lijkt ook erg op die van de XC90, hoewel de lichten toch nieuw zijn. Uiteindelijk zijn het vooral details die de EX90 bijzonder maken, zoals de ultradunne spiegelkappen of de verzonken deurgrepen. Het resultaat: een aerodynamische coëfficiënt van 0,29 tegenover 0,33 voor de goede oude XC90.




Ruimte en kofferbak
Hun giganteske afmetingen hebben als voordeel dat deze twee modellen een heel royaal bemeten binnenruimte hebben. Voorin natuurlijk, maar vooral ook achterin, waar de inzittenden op de tweede rij genieten van riante been- en hoofdruimte. De EX90 heeft een vast glazen dak, terwijl het dak van de XC90 kan worden geopend. De drie stoelen zijn individueel en verschuifbaar, maar in beide gevallen zal de middelste passagier krapper zitten dan zijn metgezellen. Een derde rij kan extra passagiers in aanvaardbaar comfort herbergen, maar de EX90 heeft hier een streepje voor met elektrisch in- en uitklapbare stoelen. Hij bestaat ook in alternatieve configuraties met 5 of 6 zitplaatsen. In alle gevallen blijft het koffervolume achter de derde rij heel behoorlijk: 262 liter voor de XC90 PHEV (302 liter voor de benzine) en 324 liter voor de EX90. Die laatste profiteert bovendien van een extra bagageruimte van 46 liter onder de motorkap.




Nieuwere technologie
Ondanks het feit dat de Volvo XC90 van oorsprong al een decennium oud is, houdt hij zich dankzij zijn updates nog steeds staande als het gaat om technologie aan boord. Hij heeft een centraal scherm dat is vergroot tot 11,2 inch, een Google Automotive interface en een digitaal instrumentenpaneel (dat maar beperkt aanpasbaar is). Maar de EX90 zit simpelweg een niveau hoger. Zijn scherm is nog groter (14,5 inch) en de interface is veel sneller en completer. CarPlay wordt draadloos beheerd, terwijl je bij de XC90 nog steeds je smartphone via een kabel moet aansluiten. En hoewel het bestuurdersscherm kleiner is (8 inch versus 12,3 inch), maken de dichtere plaatsing en modernere interface het aangenamer om mee te werken. Niet alles is perfect, want aan de ergonomie van de EX90 is het toch even wennen en in beide gevallen is het jammer dat de klimaatregeling volledig via het touchscreen bediend wordt. De goede oude XC90 doet het zelfs beter dan het nieuwe model met directe bediening van de spiegels en achterruiten, in tegenstelling tot de EX90. Qua afwerking stemmen beide modellen overeen met het premium imago van Volvo en zijn ze zeer luxueus.



Rijgedrag
Qua aandrijflijnen zijn de twee modellen uiteraard zeer verschillend, hoewel ze toch enkele dingen gemeen hebben. De XC90 plug-in hybride start altijd elektrisch als de accu opgeladen is, met een elektromotor die 145 pk levert. De benzinemotor moet echter automatisch inschakelen om te profiteren van het volledige gecombineerde vermogen van 455 pk. De EX90 biedt drie elektrische aandrijflijnen van 279, 408 of 517 pk. De acceleratiewaarden liggen ook zeer dicht bij elkaar met een 0 tot 100 km/u in slechts 5,4 seconden voor de XC90, precies in het midden van wat de twee krachtigste versies van de EX90 bieden (4,9 en 5,9 seconden). In elke versie is de topsnelheid vrijwillig beperkt tot 180 km/u. Tijdens het rijden zijn deze twee mastodonten dus zeer snel, maar het rijgedrag is niet bijzonder dynamisch en er is een zekere mate van overhellen voelbaar (meer bij de EX90). Ze zetten liever in op comfort en hebben ook een zeer effectieve one-pedal driving-modus gemeen, die in beide gevallen de auto volledig tot stilstand kan brengen.

Bereik en verbruik van de Volvo EX90 / XC90 T8
Dit is natuurlijk waar de XC90 plug-in hybride de elektrische angsthazen zal overtuigen. Zijn batterij van 18,8 kWh geeft een theoretisch bereik van 70 km, waarna de benzinemotor het overneemt en zorgt voor een gemakkelijke reis dankzij de 71 liter benzine. In het echt is de volledig elektrische actieradius ongeveer 50 km en stijgt het brandstofverbruik tot 10 l/100 km op de snelweg (8 l/100 km buiten de snelweg), waardoor de werkelijke actieradius minstens 700 km is voordat er in vijf minuten moet worden getankt.
Bij de EX90 vertrouwt de basisversie op een grote batterij van 104 kWh voor een aangekondigd theoretisch bereik van 580 km, terwijl de twee andere versies 111 kWh aan boord hebben voor een maximum van 614 km bereik. In de praktijk hebben we een werkelijk bereik gemeten van iets minder dan 400 km. Het laden is vrij snel met 250 kW, maar om van 10 naar 80% batterij te gaan is toch minimaal 30 minuten nodig. Hiermee kan hij natuurlijk onmogelijk concurreren met de XC90.

Prijzen van de Volvo EX90 en XC90 2025
Hier liggen de twee modellen opnieuw niet ver uit elkaar. De startprijs van de XC90 T8 (dus plug-in hybride) begint bij 93.990 euro inclusief BTW, wat op 970 euro na dezelfde prijs is als de EX90 met een vergelijkbaar vermogen. Voor de mild hybrid benzineversie van 250 pk van de XC90 is de instapprijs nog lager (81.990 euro), terwijl de Single Motor-versie van 279 pk van de EX90 86.320 euro kost.


Conclusie
Hoewel ze erg op elkaar lijken, onderscheiden de Volvo EX90 en XC90 zich door tal van details die de balans naar de ene of de andere kant kunnen doen doorslaan. Maar de keuze tussen de twee modellen zal vooral afhangen van hun aandrijflijn en of klanten wel of niet geneigd zijn te kiezen voor 100% elektrisch.