of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Heeft u al een account?

Test: Hyundai Inster, veelzijdige elektrische stadswagen

{"fr":"Hyundai Casper orange roulant en ville devant des bâtiments modernes.","nl":"Oranje Hyundai Casper rijdt in de stad voor moderne gebouwen."}
{"fr":"","nl":""}
1/14

Hyundai Inster 2025: Test, Prijs, Configuratie

Test: Hyundai Inster, veelzijdige elektrische stadswagen

Na een heel gamma elektrische wagens in verschillende segmenten te hebben ontwikkeld, richt Hyundai zich nu op de kleine stadswagens met de Inster. Wordt dit ook een schot in de roos?

Geschreven door Nicolas Joannes

16 Juli 2025

Design

-

Gebruiksgemak

-

Rijervaring

-

Budget

-

Advertentie

Op vlak van elektrificatie kan Hyundai enige ervaring voorleggen. Het begon met de lancering van de Ioniq in 2016, die twee jaar later werd gevolgd door de eerste elektrische Kona. Modellen die konden bogen op een zeer goede efficiëntie en die nu worden vergezeld door de Ioniq 5, Ioniq 6 en Ioniq 9 op een 800 V-platform, wat ze serieuze troeven oplevert. Maar sinds de elektrische start van het merk, dat Hyundai nog geen interesse getoond in elektrische stadswagens - op de i10 BlueOn na, die enkel in Zuid-Korea verkrijgbaar was. Dat is nu wel het geval met de Inster, die een uitstekende verhouding tussen formaat en binnenruimte belooft, en nog meer efficiëntie dan de andere modellen van het merk.

Design

Hyundai heeft voor zijn intrede op de markt van elektrische wagens in het A-segment duidelijk gekozen voor een opvallend design. Hij is gebaseerd op de kleine Casper op benzine, die op de Zuid-Koreaanse markt wordt verkocht, maar de Inster is wel een uniek aanbod op de Europese markt. Hij gaat allesbehalve op in de massa en onderscheidt zich met zijn originele, unieke en vrolijke design - dat ongetwijfeld niet iedereen zal bekoren. De Hyundai Inster neemt de mini-SUV-proporties over van de Casper, maar heeft wel een verlengde carrosserie en wielbasis voor meer binnenruimte en een assertievere uitstraling op de weg. Hij meet 3,82 m lang, 1,61 m breed en 1,61 m hoog met de dakrails meegerekend. Daarmee zit hij in feite tussen het klassieke A-segment en het compacte B-SUV-segment in.

Mini elektrische SUV

De Inster heeft dus het profiel van een kleine SUV, wat nog wordt versterkt door de dakrails, de vlakke oppervlakken en prominente wielkasten. Zowel voor- als achteraan springt de zeer specifieke lichtsignatuur van de Inster meteen in het oog. Aan de bovenzijde is alleen een LED-strip zichtbaar, vooraan voor de dagrijverlichting, achteraan voor de knipperlichten. De rest van de verlichting zit iets lager verborgen in een cirkel. Dit unieke ontwerp wordt nog eens versterkt door opvallende beschermplaten die het SUV-karakter benadrukken. Je bent er fan van of niet, maar het design van de Inster laat in ieder geval niemand onverschillig!

Oranje Hyundai Instar SUV geparkeerd voor een modern gebouw, robuust en compact ontwerp. Zijaanzicht van een oranje Hyundai SUV met opvallende, uniek vormgegeven lichtmetalen velgen.
Advertentie

Gebruiksgemak

De Inster is niet alleen origineel aan de buitenkant, maar ook vanbinnen, met een modern en fris interieur. Een groot deel van het dashboard en de deuren is uitgevoerd in pastelkleuren, met originele plastic inzetstukken die doen denken aan kinderspeelgoed met reusachtige vijzen. Het geeft de Inster een vrolijke toets, maar verwacht geen hoogwaardige materialen aan boord van deze Koreaanse stadswagen. Het interieur bestaat voornamelijk uit hard plastic, dat er wel solide en degelijk afgewerkt uitziet.

Ruimtegevoel

Het dashboard is horizontaal opengesneden met een grote doorlopende goot die enkele open opbergruimtes biedt en toegang geeft tot de verschillende oplaadaansluitingen: USB-A, USB-C en 12V. Het geheel wordt bijgestaan door een personaliseerbare LED-sfeerverlichting met de keuze uit 64 kleuren. Ondanks de compacte afmetingen van de Hyundai Inster, krijg je een ruimtelijk gevoel aan boord dankzij de compacte middenconsole en de open ruimte tussen de twee voorzetels. Ook het originele design van de voorstoelen is leuk, die lijken op een bank uit één stuk, met enkel een armsteun en een bekerhouder tussen beide stoelen. Bovendien zijn de stoelen met hun zwart-witte ruitjesstof zeer comfortabel. Het geheel ziet er zowel retro als modern uit dankzij de originele kleurkeuze.

Te klassieke technologie

Op vlak van infotainment kiest de Hyundai Inster voor een klassiek aanbod met twee schermen: 10,25 inch voor het digitale dashboard voor de bestuurder, en nog eens 10,25 inch voor het centrale aanraakscherm. Je vingertoppen hebben toegang tot een interface die identiek is aan wat Hyundai al enkele jaren aanbiedt, en die wel een opfrisbeurt had kunnen gebruiken om beter aan te sluiten bij het eigenzinnige karakter van de Inster. Vooral omdat de interface niet altijd even snel reageert. En hoewel de ingebouwde navigatie niet erg compleet is, kan het wel verbeterd worden via OTA-updates. De Inster is wel compatibel met Android Auto en Apple CarPlay, maar dat kan enkel via de kabel (en zelfs enkel via de USB A-poort), terwijl het merendeel van de nieuwe auto’s tegenwoordig wel een draadloze connectiviteit biedt. Wel een pluspunt voor de fysieke bedieningen van de airco, die onder het centrale scherm staan. Tenslotte is er ook nog een draadloze oplader aanwezig onderaan de middenconsole.

Veel ruimte… voor maximaal 4 personen

De Hyundai Inster is er niet met 5 zitplaatsen. Hyundai heeft de keuze gemaakt om het interieur maar uit te rusten met twee zitplaatsen achteraan (net als zijn rivaal BYD Dolphin Surf, maar in tegenstelling tot de 5-zits Citroën ë-C3). Gelukkig zijn deze twee plaatsen wel echt ruim. Niet enkel in de breedte, maar ook de beenruimte is royaal voor het segment. Dat komt dankzij de verlengde wielbasis van 2,58 meter, op het niveau van een B-segmenter.

Bovendien is de rugleuning van de achterzetels instelbaar, wat voor nog meer comfort zorgt, en neerklapbaar om de bagageruimte te vergroten. Ook de voorzetels kunnen trouwens plat, wat handig is om lange voorwerpen te vervoeren, of om een matras te plaatsen en de Inster te transformeren tot microcamper. Het koffervolume begint bij 280 liter, maar je kan de achterzetels naar voren schuiven om tot 351 liter vrij te maken, of zelfs 1.059 liter met alle zetels neergeklapt. Mooie waarden voor zo’n compacte auto, al vinden we het jammer dat er geen frunk is om de laadkabels in op te bergen.

Modern interieur van een elektrische auto met digitaal dashboard en multifunctioneel stuur. Interieur van de Citroën C3 met naar achteren gekantelde voorstoelen voor optimaal comfort en ruimte. Autointerieur met neerklapbare armleuning en bekerhouders op de voorpassagiersstoel.
Advertentie

Rijervaring

Hoe krachtig is de Hyundai Inster?

Hyundai heeft gekozen voor twee verschillende, maar uiteindelijk zeer vergelijkbare motorisaties voor de kleine Inster. De Standard-versie rekent op een batterij van 42 kWh, voor een autonomie van 327 km, terwijl de Long Range over 49 kWh en 370 km beschikt volgens de officiële WLTP-cyclus. Ook qua motoren blijven de verschillen beperkt, met 97 pk voor de Standard (0-100 km/u in 11,7 seconden) en 115 pk voor de Long Range (0-100 km/u in 10,6 seconden), met een identiek koppel van 147 Nm in beide gevallen.

Pittig

Met zijn compacte formaat is de Inster gemaakt voor de stad. Zijn draaicirkel is eerder gemiddeld (10,6 m), maar dankzij zijn bescheiden afmetingen manoeuvreert hij met gemak door smalle straatjes en parkings. De Inster is echter ook op zijn gemak buiten de bebouwde kom. Hoewel zijn vermogen en koppel op papier niet veel indruk maken, geeft de directe respons van de elektromotor en het beperkte gewicht van 1,3 ton de Inster wel levendige acceleraties en hernemingen in de praktijk. Het voelt al vlot aan in de Normal-modus, die standaard opstaat, maar in Sport is de gasrespons nog feller. De Inster voelt nooit sportief aan (in tegenstelling tot de conceptcar Insteroid), maar is wel op zijn gemak bij een vlot tempo, ook dankzij de vrij directe besturing en een ophanging die bij de les blijft. Uiteraard zal de Hyundai Inster meestal aan een rustig tempo worden gereden, maar het is altijd goed om te weten dat je op hem kan rekenen in een uitdagende situatie.

Vijf niveaus van regeneratief remmen

Bij een rustigere rijstijl evenaart de Inster de talenten van de eerste Ioniq en Kona op vlak van energie-efficiëntie. Met andere woorden: het verbruik blijft erg beperkt. Je kan het zelfs nog meer onder controle houden dankzij een regeneratieve remwerking die de controle overlaat aan de bestuurder, met vijf niveaus die je via flippers aan het stuur kan instellen. Het krachtigste niveau heet i-Pedal en laat je toe om enkel het gaspedaal te gebruiken. Door lang aan de rechterflipper te trekken, activeer je de automatische modus, maar uiteindelijk waren we het meest overtuigd van niveau 4/5, dat standaard wordt geactiveerd bij elke start.

Hyperefficiënt

Het resultaat: zeer mooie verbruikscijfers. Tijdens onze test van een week, uitgevoerd in gunstige zomerse omstandigheden (maar soms ook in extreme hitte, wat een negatieve invloed heeft op het verbruik), gaf het dashboard vaak uitstekende verbruikswaarden aan. In en buiten de stad noteerden we een gemiddeld verbruik tussen 11 en 12 kWh/100 km, wat nog beter is dan het officiële verbruik (15 kWh/100 km) en waarmee je een autonomie van meer dan 400 km zou moeten kunnen halen. Op de snelweg, aan een snelheid van 120 km/u, kwam ons gemiddelde uit op 17 tot 18 kWh/100 km, wat een reële autonomie van 270 tot 285 km oplevert. Alles samengeteld haalden we uiteindelijk een reële actieradius van 310 km, wat overtuigend is voor een elektrische auto bedoeld voor stedelijk gebruik.

Ook lange afstanden zijn mogelijk

Op wisselstroom heeft de relatief kleine batterij maar 4u30 nodig om van 10 tot 100% op te laden aan een laadpaal van 11 kW. Met gelijkstroom haalt de Inster in theorie tot 120 kW, wat iets beter is dan zijn concurrenten in dezelfde klasse. In het beste geval kan je daarmee opladen van 10 tot 80% in 30 minuten. Ook buiten de stad kan de Inster dus zijn nut bewijzen, zoals een klassieke polyvalente stadswagen. Vooral in de zomer, maar ook in de winter, tenminste als het verbruik niet omhoog schiet door de kou.

Oranje Hyundai Alcazar SUV rijdt langs een modern gebouw.
Advertentie

Budget

Hoeveel kost de Hyundai Inster in 2025?

De Inster is niet enkel bescheiden qua afmetingen en batterijcapaciteit, maar ook qua prijs. De catalogusprijs begint bij 24.999 euro voor de kleine batterij van 42 kWh in de basisuitvoering Core. Die is al vrij goed uitgerust, met de twee grote schermen, LED-dagrijverlichting, automatische airco, keyless go, parkeersensoren en een camera achteraan, en tal van veiligheidsuitrusting. Om van de grotere batterij te genieten, moet je 2.000 euro opleggen. Het gamma bestaat uit vier uitrustingsniveaus en loopt op tot 32.949 euro voor de topversie Cross met de grote batterij en een complete uitrusting, inclusief 17-inch lichtmetalen velgen, LED-koplampen, de verschuifbare achterbank, zetel- en stuurverwarming, een kwalitatief audiosysteem, een warmtepomp en de specifieke uiterlijke kenmerken van deze versie.

Competitief geprijsd

Dit blijft natuurlijk een aanzienlijk bedrag voor zo’n klein autootje. Maar vergeleken met de elektrische concurrentie in dit segment, lijken de prijzen even interessant als die van de Citroën ë-C3 (vanaf 23.310 euro voor de versie met 320 km WLTP-autonomie) of de BYD Dolphin Surf (vanaf 23.290 euro met een batterij van 43,2 kWh). De Renault 5 E-Tech heeft een uiterlijk dat op nog meer bijval kan rekenen en begint tegenwoordig bij 24.900 euro, maar met een minder krachtige motor (95 pk) en een autonomie van 300 km.

Verdict

De nieuwe Hyundai Inster is niet zonder gebreken, maar lijkt wel een interessant aanbod op de markt van de kleine elektrische stadswagentjes, die in volle bloei zit. Ondanks zijn beperkte afmetingen is hij ruim vanbinnen en kan hij uitpakken met een zeer laag verbruik in de praktijk, waardoor hij zonder problemen zijn beloofde actieradius haalt. Ook de prijs is gemiddeld voor het segment. Het valt echter nog te bezien of zijn unieke stijl in de smaak zal vallen bij het brede publiek.

Nicolas
							Joannes

Nicolas Joannes

Advertentie