Na de Omoda 5, de Omoda 5 EV en de Omoda 7 stelt Omoda in België de nieuwe Omoda 9 SHS voor. Dit wordt het nieuwe topmodel van het - voorlopig nog beperkte - gamma van het Chinese merk in België.

Advertentie
Advertentie

Omoda & Jaecoo, beide merken van de Chinese autogroep Chery, werken volop aan hun gamma in Europa. In lijn met de trend die Chinese merken meer doet inzetten op plug-in hybrides, gooit Omoda een SUV in de strijd die marktaandeel van rivalen zoals de BMW X3 en de Volvo XC60 moet afsnoepen. Inderdaad, Omoda mikt hoog door de concurrentie uit te dagen in de categorie van de premium familie-SUV’s.

Omoda 9 SHS: luxe interieur en ruime standaarduitrusting

De Omoda 9 SHS wordt dan ook voorzien van alle toeters en bellen die het merk in huis heeft, met een futuristisch design (volgens het designconcept ‘Σ’), innovatieve verlichting (met onder andere 134 leds die samen de dagrijlichten vormen) en een hoogwaardige audio-ervaring (door Sony, met speakers in de kopsteunen). Andere features die de aandacht trekken zijn een slimme waarschuwing als je iemand op de achterbank vergeet en sfeerverlichting die zich aanpast aan de muziek. In andere Europese landen kan hij alvast rekenen op een bijzonder uitgebreide standaarduitrusting met camera’s rondom en nappa lederen stoelen met verwarming, ventilatie en massage.

Advertentie
Advertentie

145 km elektrisch bereik met 34 kWh batterij en totaal bereik van 1.100 km

Zijn dubbele “dubbele” uitlaatpijpen laten er geen twijfel over bestaan: dit is geen EV. De Omoda 9 rijdt met een Super Hybrid System (SHS), bestaande uit een 143 pk sterke 1,5 l benzinemotor met turbo, gecombineerd met 2 elektromotoren op de vooras en eentje op de achteras. De Omoda 9 SHS is dus een vierwielaangedreven SUV, met een systeemvermogen van “meer dan 535 pk”, aldus Omoda. Met een koppel van 650 Nm trekt hij op van 0 naar 100 km/u in 4,9 seconden.

Hij is uitgerust met een CATL-batterij van 34,46 kWh, die een puur elektrische actieradius van 145 km (WLTP) zou moeten opleveren. Als je de 70 liter benzine ook opgebruikt, dan zou je in totaal 1.100 km ver moeten geraken.

Ruimte en prijs als grootste troeven?

Met zijn lengte van 4,77 meter en een koffervolume van 660 liter, lijkt hij ook nog eens goede cijfers voor te kunnen leggen op ruimtelijk vlak. En dan moet zijn grootste troef waarschijnlijk nog komen: zijn prijs. Hoewel die voor België nog niet bekend is, kunnen we al even over de grens kijken naar bijvoorbeeld Spanje. Daar kost de Omoda 9 SHS 39.900 euro. We hopen dat die in België niet veel hoger zal uitkomen…

Lang zullen we niet moeten wachten op de officiële prijs, want de Omoda 9 SHS zal al in juni te ontdekken zijn bij de dealer.