Binnen de Rolls-Royce-familie vraag ik om de Spectre: deze coupé is de jongste telg en de eerste Rolls met een batterij. Hij ruilt de 6,75-liter V12 van zijn broers in voor twee elektromotoren en vult zijn aluminium chassis met een batterij van 700 kilo. Laten we, in afwachting van de toekomstige elektrische SUV's en limousines (waarschijnlijk over 2 of 3 jaar), eens kijken wat de eerste Rolls op stroom waard is.
Design Rolls-Royce Spectre
"Onze" Rolls wacht op ons voor de enige dealer in het land, in Waterloo. Hij staat geparkeerd voor de indrukwekkende etalage van het gebouw. Onze eerste gedachte: "we mogen bij het vertrekken niet per ongeluk de winkel rammen, dat zou een slechte indruk maken...". De Spectre coupé is een imposante verschijning, met 5,5 meter lengte en meer dan 2 meter breedte. De motorkap lijkt zich tot in het oneindige uit te strekken; je kunt het einde ervan alleen zien dankzij de "Flying Lady", het beroemde beeldje dat een jonge vrouw voorstelt die de plooien van haar jurk vasthoudt terwijl die door de wind worden opgetild. Dit embleem kan in de motorkap wegduiken en weer verschijnen met een druk op de afstandsbediening. De enorme grille wordt verlicht door 22 leds. Voor de kleur van het exterieur kan de Bespoke-afdeling een op maat gemaakte mix voor je maken. Idem voor het interieur van de Rolls-Royce Spectre.
Beleving Rolls-Royce Spectre
Een andere wereld
Instappen is niet eenvoudig: de "suicide" deuren openen in de verkeerde richting en zijn elk 1,5 m lang. Wanneer je ze beide volledig opent, lijkt deze Rolls op een albatros, met een spanwijdte van 5 meter! Iets te breed voor de parkeerplaatsen aan de supermarkt, een plek waar de "Flying Lady" inderdaad zelden haar neus laat zien...
Deze deuren openen en sluiten elektrisch. Het is majestueus, maar het ballet is moeilijk te orkestreren: je moet je hand tijdens de hele procedure op de hendel houden, maar niet te hard drukken anders blokkeert het... Eenmaal door de deuren, stappen we binnen in een andere wereld: de passagiers zitten in grote zetels, met de voeten wegzinkend in dik tapijt. Het leer is zacht, het hout is fijnzinnig aangebracht en het meubilair is perfect afgewerkt.
Vier echte zitplaatsen in de Spectre
De toegang tot de achterbank is niet uitzonderlijk maar correct, dankzij de brede opening van de lange voordeuren. De passagiers op de tweede rij hebben voldoende ruimte voor de ellebogen en benen. En ze zitten letterlijk met hun hoofd tussen de sterren, want het dak is bezaaid met twinkelende lichtjes. De deuren en het dashboard kunnen ook versierd worden met duizenden geanimeerde lichtdiodes. De kofferruimte (380 liter) is minder schitterend: hij is niet groter dan die van een VW Golf, die nochtans meer dan een meter korter is...
BMW multimedia
Net als in andere Rolls-modellen vinden we hier geen buitensporig groot scherm, enkel een discrete touchinterface. Die is altijd zichtbaar, want in tegenstelling tot bijvoorbeeld bij Bentley, kan dit scherm niet worden verborgen achter een decoratief paneel. We vinden het jammer dat de grafische vormgeving van de menu’s ongewijzigd is overgenomen van de BMW-modellen. Rolls-Royce had wat meer moeite kunnen doen om zich te onderscheiden van de meer alledaagse auto's van zijn moederbedrijf... Geen fantasietjes voor het multimediasysteem dus, maar wel een goede Apple CarPlay/Android Auto-verbinding en een efficiënt navigatiesysteem dat laadstations en het resterende batterijpercentage op de bestemming aangeeft. Kortom: hoewel hij elektrisch is, dompelt de Spectre ons niet onder in een futuristisch interieur, maar blijft hij trouw aan de tradities van het huis met een interieur dat ouderwetse charme uitstraalt.