Bij Maserati staat de "Folgore"-badge synoniem voor een 100% elektrische aandrijving. Een naam die voor het eerst verscheen op de GranTurismo coupé en die we vandaag ook terugvinden op de cabrioletvariant GranCabrio, maar dus ook op de Grecale SUV!
Design Maserati Grecale
Italiaanse charme
Afgezien van het ontbreken van uitlaatpijpen is het niet zo eenvoudig om de Folgore-variant te onderscheiden van andere Maserati Grecale SUV's. Qua afmetingen bijvoorbeeld vertoont de Italiaan dezelfde 4,865 m lengte, 1,948 m breedte en 1,651 m hoogte als zijn soortgenoten met 4 of 6 cilinders. Toch onderscheidt hij zich door een specifieke grille, heel lichtjes verschillende bumpers en exclusieve velgen. Vanzelfsprekend heeft Maserati ook een hele reeks Folgore-badges in koperkleur aangebracht op deze 100% elektrische variant van zijn Grecale. Het merk met de drietand heeft trouwens bijzondere aandacht besteed aan de kleurencombinaties die beschikbaar zijn bij de configuratie van de SUV. Hij kan namelijk in allerlei bijzonder originele en ongewone carrosseriekleuren uitgedost worden. Helaas voor ons was ons testexemplaar vrij klassiek, wat gelukkig niets afdoet aan zijn onmiskenbaar Italiaanse rondingen en charme.
Tussen traditie...
In het interieur van de Maserati Grecale Folgore vinden we echter precies hetzelfde dashboard als in de andere varianten van de Italiaanse SUV, wat eigenlijk goed nieuws is. Naast een design dat traditie en moderniteit combineert, zien we uitstekende materialen en een goede assemblage. Toegegeven, sommige knoppen en kunststoffen zouden van nog betere kwaliteit kunnen zijn, maar over het algemeen hoeft de Maserati Grecale niet te blozen in vergelijking met de concurrentie wat betreft materialen en afwerking. Tot zover zijn 'traditionele' kant.
Beleving Maserati Grecale
… en moderniteit
Als het gaat om moderniteit en technologie, heeft de Maserati Grecale Folgore niet één, niet twee, maar drie schermen! Om precies te zijn: een digitaal instrumentenpaneel van 12,3 inch, een hoofdscherm van eveneens 12,3 inch en een tweede centraal display van 8,8 inch waarmee onder andere de klimaatregeling kan worden bediend. Aan de andere kant heeft het infotainmentsysteem van deze Italiaanse SUV niet de meest moderne of verfijnde graphics, vooral vanwege zijn nogal drukke styling. Gelukkig maakt het dit goed met goed opgebouwde menu's en een goede reactiesnelheid, waardoor het gemakkelijk te begrijpen en te bedienen is. Bovendien maakt het draadloos verbinding met Android Auto en Apple CarPlay. Dit geldt allemaal voor het hoofdscherm, maar ook voor het tweede centrale digitale display. Wat het instrumentenpaneel betreft, zijn er tal van manieren om het te personaliseren. De kers op de taart zijn de praktische multimediaknoppen die “verborgen” zitten achter het stuurwiel. Dankzij deze knoppen hoeft de bestuurder nooit zijn handen van het stuur te halen om basishandelingen uit te voeren. Praktisch, en dat is niet het enige praktische aan deze Italiaanse SUV.
Praktisch-praktisch?
De Maserati Grecale Folgore staat op een wielbasis van 2,903 m die (zeer) royale ruimte schenkt aan de achterpassagiers. Ook de kofferruimte doet niet onder met een mooi, gemakkelijk te gebruiken volume van 535 l. Dat volume is trouwens identiek aan dat van de geëlektrificeerde viercilinder. Niet slecht! De motorkap van de Maserati Grecale Folgore verbergt daarentegen geen frunk om zijn laadruimte verder mee uit te breiden. Jammer...