of


Nog geen account?

Dagelijkse nieuwsbrief

We brengen je dagelijks het beste autonieuws

Wekelijkse nieuwsbrief

We brengen je wekelijks het beste autonieuws


Dit account bestaat reeds

Sébastien Vanhouche

9 MEI 2025

Test: Maserati Grecale Folgore, beter dan de Porsche Macan?

Is de 100% elektrische Folgore-variant van de Maserati Grecale SUV even aantrekkelijk als de micro-hybride Maserati Grecale en de explosieve Trofeo?

{"fr":"SUV Maserati roulant sur une route bordée d'arbres en automne, dynamique et élégant.","nl":"Maserati SUV rijdt op een boomrijke weg in de herfst, dynamisch en stijlvol."}
{"fr":"SUV Maserati Grecale argenté roulant sur une route bordée d'arbres en hiver.","nl":"Zilveren Maserati Grecale SUV rijdt over winterweg omgeven door bomen."}

"De Maserati Grecale Folgore is een goede elektrische SUV met het aangename rijgedrag van een GT, iets meer gericht op comfort dan op dynamiek."

Bij Maserati staat de "Folgore"-badge synoniem voor een 100% elektrische aandrijving. Een naam die voor het eerst verscheen op de GranTurismo coupé en die we vandaag ook terugvinden op de cabrioletvariant GranCabrio, maar dus ook op de Grecale SUV!

Advertentie
Advertentie

Design

Italiaanse charme

Afgezien van het ontbreken van uitlaatpijpen is het niet zo eenvoudig om de Folgore-variant te onderscheiden van andere Maserati Grecale SUV's. Qua afmetingen bijvoorbeeld vertoont de Italiaan dezelfde 4,865 m lengte, 1,948 m breedte en 1,651 m hoogte als zijn soortgenoten met 4 of 6 cilinders. Toch onderscheidt hij zich door een specifieke grille, heel lichtjes verschillende bumpers en exclusieve velgen. Vanzelfsprekend heeft Maserati ook een hele reeks Folgore-badges in koperkleur aangebracht op deze 100% elektrische variant van zijn Grecale. Het merk met de drietand heeft trouwens bijzondere aandacht besteed aan de kleurencombinaties die beschikbaar zijn bij de configuratie van de SUV. Hij kan namelijk in allerlei bijzonder originele en ongewone carrosseriekleuren uitgedost worden. Helaas voor ons was ons testexemplaar vrij klassiek, wat gelukkig niets afdoet aan zijn onmiskenbaar Italiaanse rondingen en charme.

Tussen traditie...

In het interieur van de Maserati Grecale Folgore vinden we echter precies hetzelfde dashboard als in de andere varianten van de Italiaanse SUV, wat eigenlijk goed nieuws is. Naast een design dat traditie en moderniteit combineert, zien we uitstekende materialen en een goede assemblage. Toegegeven, sommige knoppen en kunststoffen zouden van nog betere kwaliteit kunnen zijn, maar over het algemeen hoeft de Maserati Grecale niet te blozen in vergelijking met de concurrentie wat betreft materialen en afwerking. Tot zover zijn 'traditionele' kant.

Beleving

… en moderniteit

Als het gaat om moderniteit en technologie, heeft de Maserati Grecale Folgore niet één, niet twee, maar drie schermen! Om precies te zijn: een digitaal instrumentenpaneel van 12,3 inch, een hoofdscherm van eveneens 12,3 inch en een tweede centraal display van 8,8 inch waarmee onder andere de klimaatregeling kan worden bediend. Aan de andere kant heeft het infotainmentsysteem van deze Italiaanse SUV niet de meest moderne of verfijnde graphics, vooral vanwege zijn nogal drukke styling. Gelukkig maakt het dit goed met goed opgebouwde menu's en een goede reactiesnelheid, waardoor het gemakkelijk te begrijpen en te bedienen is. Bovendien maakt het draadloos verbinding met Android Auto en Apple CarPlay. Dit geldt allemaal voor het hoofdscherm, maar ook voor het tweede centrale digitale display. Wat het instrumentenpaneel betreft, zijn er tal van manieren om het te personaliseren. De kers op de taart zijn de praktische multimediaknoppen die “verborgen” zitten achter het stuurwiel. Dankzij deze knoppen hoeft de bestuurder nooit zijn handen van het stuur te halen om basishandelingen uit te voeren. Praktisch, en dat is niet het enige praktische aan deze Italiaanse SUV.

Praktisch-praktisch?

De Maserati Grecale Folgore staat op een wielbasis van 2,903 m die (zeer) royale ruimte schenkt aan de achterpassagiers. Ook de kofferruimte doet niet onder met een mooi, gemakkelijk te gebruiken volume van 535 l. Dat volume is trouwens identiek aan dat van de geëlektrificeerde viercilinder. Niet slecht! De motorkap van de Maserati Grecale Folgore verbergt daarentegen geen frunk om zijn laadruimte verder mee uit te breiden. Jammer...

Advertentie
Advertentie

Rijervaring

De krachtigste van alle Grecale SUV's!

Wat de 100% elektrische variant van de Grecale wél heeft, zijn twee identieke motoren die elk 205 kW (275 pk) ontwikkelen. Het resultaat: in zijn Folgore-variant heeft de Italiaanse SUV met de drietand een totaal vermogen van 410 kW (550 pk) en 820 Nm koppel! Genoeg om de Maserati Grecale Folgore in 4,1 seconden van 0 naar 100 km/u te laten accelereren, waardoor hij de op één na snelste versie van deze Italiaanse SUV is. Zijn topsnelheid is dan weer beperkt tot 220 km/u.

Tot 500 km rijbereik voor de Maserati Grecale Folgore...

Om zijn twee motoren van stroom te voorzien, beschikt de Italiaanse SUV met de drietand over een batterij van 105 kWh. Hiermee kan de Maserati Grecale Folgore een maximaal WLTP-bereik van 500 km voorleggen. Helaas is hij gebouwd op slechts een 400V-architectuur. Het resultaat: hoewel zijn maximale laadvermogen 22 kW bij wisselstroom is, is het beperkt tot "slechts" 150 kW bij gelijkstroom. Het duurt dus minimaal 29 minuten om van 20 naar 80% batterijniveau te gaan. En het slechte nieuws is dat hij waarschijnlijk vaak moet worden opgeladen...

… of toch in theorie

Tijdens onze test van de Maserati Grecale Folgore verbruikten we gemiddeld 32,2 kWh/100 km! We hebben weliswaar genoten van zijn krachtige acceleraties, maar zelfs met voorzichtig rijden konden we op een gevarieerd parcours met stad, snelweg en platteland slechts een minimum van 25,6 kWh/100 km bereiken. Ter verdediging, ons exemplaar van de Italiaanse SUV was uitgerust met winterbanden en met een goede reden: de buitentemperaturen flirtten nog met het vriespunt toen we achter het stuur kropen! Er is dus waarschijnlijk nog ruimte voor verbetering, maar niet om hem in een langeafstandsloper te veranderen. Het werkelijke bereik van de Maserati Grecale Folgore zal dus dichter bij 300 of 400 km liggen dan bij de officieel aangekondigde 500 km.

GT eerder comfortabel dan scherp

Met zijn 410 kW (550 pk) en 820 Nm waarmee hij in 4,1 seconden van 0 naar 100 km/u kan accelereren, is de Maserati Grecale Folgore ontegensprekelijk (zeer) snel. Maar dat betekent niet dat het een radicaal dynamische SUV is. Sterker nog, zijn rijgedrag lijkt meer op dat van een comfortabele GT dan dat het echt precies en scherp is. Je zit comfortabel achter het stuur dankzij de goede rijpositie en je geniet van zijn prestaties, maar zonder ooit de behoefte te voelen om hem tot het uiterste te drijven. Zijn rijgedrag is uiteindelijk zeer natuurlijk, evenwichtig, perfect in overeenstemming met zijn technische specificaties en aanzienlijk rustiger dan dat van de Maserati Grecale Trofeo.

Het moet gezegd worden dat deze Maserati Grecale Folgore met zijn 2.480 kg op de weegschaal geen lichtgewicht is. Hij slaagt er weliswaar in zijn massa te maskeren bij het accelereren, maar niet altijd in de bochten, waar hij soms wat log kan zijn en kan overhellen. Maar het is bij krachtig remmen dat zijn gewicht hem het meest verraadt... Gelukkig blijft zijn rempedaal altijd vertrouwen wekken. Er zit ook een zeer lichte vertraging in zijn gaspedaal, zowel wanneer je het intrapt als wanneer je het loslaat om te profiteren van het regeneratief remmen. Het is alsof de Maserati Grecale Folgore zelf zijn passagiers niet wil bruuskeren.

Qua comfort daarentegen scoort deze Maserati Grecale Folgore hoog. De geluidsisolatie van het interieur is uitstekend en het merk met de drietand heeft ook het regeneratief remmen goed gekalibreerd. Je kan de energiewinning trouwens op 4 niveaus instellen met de sublieme metalen flippers aan het stuur! Hij heeft echter geen one-pedal rijmodus. Jammer. Ten slotte zijn ook de rijhulpsystemen van goede kwaliteit en nooit opdringerig.

Prijs

Wat is de prijs van de Maserati Grecale Folgore in 2025 in België?

In België begint de prijs van de 100% elektrische Maserati Grecale Folgore vanaf 109.950 euro. En ondanks een bijzonder royale standaarduitrusting is het uiteraard nog steeds mogelijk om dit tarief (aanzienlijk) te verhogen als je je laat verleiden door de Fuoriserie personalisatie-opties. Toch is de Maserati Grecale Folgore met deze prijs nog steeds duurder dan een Audi SQ6 e-tron, BMW iX, Polestar 3 of Porsche Macan met min of meer hetzelfde vermogen en dezelfde uitrusting.

Verdict

Met deze Grecale Folgore heeft Maserati een goede elektrische SUV ontwikkeld met het aangename rijgedrag van een GT, iets meer gericht op comfort dan op dynamiek. Hoewel hij een echt interessante auto is binnen het gamma van de Italiaanse constructeur, is hij iets minder overtuigend ten opzichte van de concurrentie. Die heeft namelijk niet alleen een meer uitgesproken karakter, maar ook een beter bereik en hogere laadvermogens, allemaal voor een iets aantrekkelijkere prijs...

Advertentie
Advertentie