Mercedes heeft de lat hoog gelegd voor zichzelf. De nieuwe CLA wordt niet enkel het de facto instapmodel van het Duitse merk, nu de A-Klasse en B-Klasse op hun laatste benen lopen, maar hij luidt ook een hele nieuwe generatie Mercedessen in. Een generatie die een perfecte spreidstand maakt tussen brandstof en elektrisch, zonder compromissen te maken. Eentje die grenzen verlegt op vlak van efficiëntie, rijbereik én technologie. En dan moet er ook nog ruimte zijn voor innovatie op designvlak. Na maanden van conceptcars, teasers en gecamoufleerde prototypes is het moment nu eindelijk gekomen om de nieuwe CLA in levenden lijve te testen. Voldoet hij aan de torenhoge verwachtingen?
Design - Mercedes CLA
Op het eerste gezicht is de nieuwe Mercedes CLA niet zo veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Hij lijkt dezelfde verhoudingen te hebben, maar het model is wel opnieuw groter geworden. Met een lengte van 4,723 m, een breedte van 1,855 m en een hoogte van 1,468 m is hij ,5 cm langer, 2,5 cm breder en 2,9 cm hoger geworden. Vooral de wielbasis is flink gegroeid: 6,1 cm langer, voor een totaal van 2,79 m. Echt ‘compact’ kan je dit instapmodel van Mercedes dus niet meer noemen - hij is quasi even groot als de vorige generatie C-Klasse!
Sterrenregen
We kunnen wel raden welk woord er als thema werd gebruikt bij het ontwerpen van de nieuwe Mercedes CLA: sterren. Je ziet ze namelijk overal terug: niet enkel centraal op de afgesloten grille, maar ook met een verlicht effect eromheen; in de koplampen, achterlichten en zelfs op het dashboard als je niet hebt gekozen voor het optionele passagiersscherm. De zopas aangekondigde CLA Shooting Brake heeft zelfs lichtgevende sterretjes gekregen in zijn glazen panoramadak. Eerlijk gezegd vinden we het iets te ver gaan: door het sterretjespatroon zo veel te gebruiken, krijgt het een ietwat goedkoop effect. Less is more, zullen we maar zeggen.
Elegant en gestroomlijnd
Wat niet wil zeggen dat we geen fan zijn van het design. De nieuwe Mercedes CLA heeft de elegantie van zijn voorganger behouden, die al erg aantrekkelijke proporties had ten opzichte van de minder geslaagde eerste generatie uit 2013. Je merkt ook dat Mercedes alles op alles heeft gezet om de stroomlijn te optimaliseren. De nieuwe CLA heeft verzonken deurgrepen, aerodynamische velgen en zelfs een volledig vlakke vloer om de luchtweerstand zo veel mogelijk te verlagen. Allemaal zaken die natuurlijk bijdragen aan zijn indrukwekkende autonomie.
Interieur is minder sierlijk
De elegantie van het uiterlijk gaat helaas een beetje verloren in het interieur van de nieuwe Mercedes CLA. Het dashboard wordt vooral gedomineerd door het nieuwe MBUX Superscreen, dat zich in het beste geval uitstrekt over de hele breedte met drie displays in totaal. Achter het stuur is het digitale dashboard 10,25 inch groot, het centrale scherm meet 14 inch in doorsnede. En heb je gekozen voor het optionele passagiersscherm, dan krijgt die persoon nog een extra scherm van 14 inch om naar te kijken. Daarop kan je ook naar streamingdiensten kijken en zelfs games spelen tijdens het rijden dankzij een verduisteringsfunctie, zodat de bestuurder niet afgeleid wordt.
Het passagiersscherm komt echter pas enkele maanden na de lancering, waardoor ze ontbraken op de testmodellen die wij ter beschikking hadden. In de plaats krijg je simpelweg een grote lap glanzend plastic met een sterretjespatroon. Weet je nog, toen we zeiden dat het op den duur goedkoop begint te ogen?
Heel wat keuze aan kleuren en materialen
De rest van het interieur oogt gelukkig knapper. Je krijgt de keuze uit een aantal verschillende materialen en kleuren, zowel voor de zetels als voor de (brede) middenconsole (hout, geribbeld aluminium, geanodiseerd aluminium en een soort papier met een speciale textuur). Een glazen panoramadak is bovendien standaard, maar het gaat niet open. En natuurlijk zit het interieur boordevol LED-sfeerverlichting om ook ‘s nachts in stijl te kunnen cruisen, zoals we gewend zijn van Mercedes. Over de assemblage hebben we tenslotte niets te klagen - toch niet tijdens deze eerste kennismaking.



Gebruiksgemak - Mercedes CLA
Nieuwe generatie MBUX
De elektrische Mercedes CLA krijgt natuurlijk de nieuwste generatie van het MBUX-infotainmentsysteem. Sterker nog: het is de eerste Mercedes met het nieuwe MB.OS, dat volledig in eigen huis is ontwikkeld en dus in grotere mate aanpasbaar en updatebaar is, de rijhulpsystemen incluis. Het wordt ook ondersteund door AI (zonder zou niet meer salonfähig zijn anno 2025), maar het nut van die “intelligente” stemassistent hebben we niet ondervonden tijdens onze test. Het systeem verstaat je nog altijd even slecht, is beperkt in wat het kan doen en valt vaak in herhaling. Voor voertuiginstellingen blijft het dus nog steeds sneller om zelf het juiste menu te vinden op het aanraakscherm.
Anders dan we gewend zijn van Mercedes
Een scherm dat gelukkig vrij logisch is ingedeeld, maar wel op een andere manier dan de huidige systemen van Mercedes. In plaats van een hoofdmenu met enkele categorieën, zitten de apps en menu’s nu gegroepeerd in één grote ‘lade’, zoals op je smartphone. Het vraagt enige gewenning, maar is wel vrij snel in de vingers te krijgen. De bediening van de klimaatcontrole zit eveneens op het scherm, maar blijft er wel permanent staan. Op de middenconsole vind je enkel knoppen voor de rijmodi, de parkeercamera’s, eentje om het scherm uit te zetten, de alarmlichten, de luisterknop voor de stemassistent en de bediening van het volume.
De twee touchpads op het stuur, waarmee je links het bestuurdersdisplay en rechts het infotainmentscherm kon bedienen, zijn trouwens verdwenen. Er blijft er nu maar eentje meer over, het centrale scherm laat zich enkel nog rechtstreeks met je vingers bedienen. Het stuurwiel krijgt trouwens binnenkort al een update, want op de Mercedes CLA Shooting Brake debuteerde een nieuw stuur met… fysieke scrollwieltjes voor het volume en de cruisecontrol! Ook Mercedes heeft dus eindelijk begrepen dat echte knoppen soms gewoon beter zijn.
Ruimer voorin, krapper achterin
Mercedes heeft gedacht aan het welzijn van de inzittenden met de nieuwe CLA, want vooraan krijg je meer hoofdruimte (+16 mm), meer beenruimte (+11 mm) én meer schouderruimte (+12 mm). En achteraan? Daar is er… minder ruimte dan in de vorige generatie! Of toch voor alles behalve je hoofd, want het dak komt wel 28 mm hoger. Maar je benen, ellebogen en schouders zitten er dus krapper, en dat merk je. Achter een lange bestuurder blijft er amper nog iets van ruimte over. Jammer, want de zitruimte achteraan was al geen sterk punt van de CLA, en deze nieuwe generatie is bovendien groter geworden. Er moest echter plaats gemaakt worden voor de batterij.
Kleinere koffer dan de vorige CLA
Hetzelfde geldt voor het koffervolume: ook dat gaat erop achteruit ten opzichte van de vorige CLA Coupé. De nieuwe elektrische generatie heeft nog maar 405 liter laadruimte, maar liefst 55 liter minder dan voorheen. Dat wordt wel goedgemaakt door de grote frunk van 101 liter onder de motorkap, die in alle elektrische versies zit. Dat is ruim genoeg voor je laadkabels en een weekendtas. De CLA is daarmee de eerste elektrische Mercedes met een frunk, maar er zullen er ongetwijfeld nog volgen.




Rijervaring - Mercedes CLA
CLA 250+ of 350 met tot 792 km autonomie
Het is eindelijk tijd om te testen of de Mercedes CLA zijn claims kan waarmaken op vlak van rijbereik. Ter herinnering: bij de lancering zijn er twee elektrische motorisaties te krijgen. De Mercedes CLA 250+ heeft een enkele elektromotor van 200 kW (272 pk) en 335 Nm op de achteras. Die wordt gevoed door een batterij van 85 kWh netto, waarmee hij een maximale WLTP-autonomie haalt van maar liefst 792 km! Ook de prestaties zijn meer dan correct: 0-100 km/u in 6,7 seconden en een topsnelheid van 210 km/u.
Een stapje hoger staat de CLA 350 4Matic. Die krijgt twee motoren, eentje voor elke as, samen goed voor een totaal van 260 kW (354 pk) en 515 Nm. Dat zorgt voor zeer vlotte prestaties: 0-100 km/u in 4,9 seconden en eveneens een top van 210 km/u. De range heeft amper te lijden onder deze extra motor, want ook de CLA 350 4Matic kan in theorie tot 771 km rijden op een volle batterij.
Supersnel opladen op 800 V, maar niet op 400 V
Om het rijbereik te beschermen op de snelweg, en om tegelijkertijd vlotte acceleraties mogelijk te maken, heeft Mercedes de elektrische CLA uitgerust met een tweetraps transmissie op de achteras. Lange afstanden zouden dus geen probleem moeten zijn, vooral omdat je ook supersnel kan opladen. Dankzij een 800 V-architectuur kan de batterij van de CLA laadvermogens tot 320 kW aan, waarmee je tot 325 km recupereert in 10 minuten tijd en van 10 tot 80% kan bijladen in 22 minuten.
Opgelet: de Mercedes CLA ondersteunt enkel 800 V-snelladers! De meeste (super)snelladers werken ook op die spanning, maar vooral de DC-laders van 50 of 60 kW, bijvoorbeeld bij supermarkten, zullen waarschijnlijk niet werken met de CLA. Mercedes heeft er namelijk niet voor gekozen om de batterij virtueel te ‘splitsen’ om de compatibiliteit te maximaliseren.
Meer dan 600 km autonomie in de praktijk
Nu komt de hamvraag: kan je ook in de praktijk meer dan 750 km autonomie halen in de elektrische Mercedes CLA? Wel… neen. Onze eerste test vond plaats in de streek rond Kopenhagen, waar de wegen vlak zijn en de maximumsnelheden laag. Bovendien was het lekker warm, met temperaturen rond de 25°C, ideaal voor elektrische wagens. Maar het beloofde verbruik van minder dan 12 kWh/100 km hebben we niet gehaald (de WLTP-waarden spreken van 12,2 tot 14,1 kWh/100 km voor de CLA 250+, maar dat is met de verliezen tijdens het laden meegerekend).
We konden beide elektrische motorisaties van de Mercedes CLA testen. Met de CLA 250+ kwam ons gemiddelde verbruik uit op 13,5 kWh/100 km, goed voor een autonomie van 630 km. De CLA 350 was nog iets minder zuinig: 14,7 kWh/100 km volgens de boordcomputer, ofwel 578 km reële autonomie. En dat op een gemengd parcours van stadsverkeer, binnenwegen en een stukje snelweg - maar, zoals gezegd, nooit erg snel en met een rustige rijstijl.
Mildhybride op komst, maar waarom zou je die willen?
Wat niet wegneemt dat meer dan 600 km reële autonomie in een elektrische auto van deze klasse ronduit indrukwekkend is. Tot voor kort had je daar een Mercedes EQS voor nodig, die twee keer zo duur is! Range anxiety of laadpaalstress is dus echt verleden tijd met de Mercedes CLA. We vragen ons zelfs af wat het nut nog is om later nog een mildhybride CLA uit te brengen. Natuurlijk kan je die nog veel sneller voltanken dan zelfs het supersnelle laden van de CLA met EQ-technologie. Maar de aanstaande Mercedes CLA met benzinemotor heeft maximaal 190 pk en standaard voorwielaandrijving. Die zal dus waarschijnlijk veel minder aangenaam rijden dan de elektrische versies…
Stabiel, maar niet sportief
Want aangenaam rijden, doen ze wel. Het veercomfort van de Mercedes CLA 2025 is op het randje van stevig af, maar wel goed gecontroleerd. De zetels zitten goed en zijn uitgebreid instelbaar (ondanks de onhandige touchbediening op de deurpanelen), en ook het stuur ligt goed in de hand. De rijdynamiek hebben we niet uitvoerig kunnen testen, maar op een kort bochtig stukje gaf de CLA in ieder geval een stabiele indruk. Zijn gewicht van om en bij de 2,1 ton was wel te voelen.
Toch hadden we het gevoel dat we niet veel overzicht hadden op het verkeer. Deels door de kleine zijspiegels, maar ook door de afleiding van het grote centrale scherm. De ingebouwde navigatie zoomt continu in en uit, en met de ‘augmented reality’-functie krijg je ook nog eens een camerabeeld te zien met bewegende pijlen die de weg wijzen. Allemaal net iets te veel van het goede, maar je zal de storende animaties wellicht ook kunnen uitschakelen - en anders is Waze misschien een betere oplossing.



Budget - Mercedes CLA
Hoeveel kost de elektrische Mercedes CLA 2025 in België?
Aan al dat moois kleeft er natuurlijk een passend prijskaartje. De elektrische Mercedes CLA 250+ kost minstens 56.870 euro in België (Business Edition). De CLA 350 4Matic kost minstens 68.607 euro, maar is voorlopig enkel beschikbaar als duurdere AMG Line. Maar de basisprijs zou nog een stukje moeten zakken. Ten eerste omdat er een kleinere batterij van 58 kWh zit aan te komen, en ten tweede omdat de mildhybride Mercedes CLA op benzine ook goedkoper zou moeten worden.
Voorlopig heeft de elektrische Mercedes CLA nog geen rechtstreekse concurrenten. De ‘compacte’ berlines van Audi en BMW zijn niet elektrisch te krijgen. Het enige model met een vergelijkbare vorm is de Hyundai Ioniq 6, die wel een stuk groter en goedkoper is, maar ook iets minder efficiënt. De Tesla Model 3 belooft sinds zijn facelift ook een autonomie van meer dan 700 km als Long Range RWD (vanaf 45.990 euro) en biedt meer binnenruimte, maar is minder mooi afgewerkt.
Verdict - Mercedes CLA
Ergens is het jammer dat Mercedes de nieuwe CLA zo gehypet heeft in aanloop naar de lancering. Want daarmee lagen de verwachtingen té hoog. Neen, dit is niet de elektrische revolutie die mijlenver voorop ligt op de concurrentie. Maar het is wel ‘gewoon’ een zeer efficiënte elektrische berline met een uitstekende autonomie. We vinden het jammer dat de praktische eigenschappen te lijden hebben onder alle innovaties, en ook de technologie is misschien iets té sterk aanwezig. Maar binnen zijn segment staan de elektrische prestaties van de CLA op eenzame hoogte.