all.loginPopup.or


all.loginPopup.newToVroom

all.newsletterPopup.daily.title

all.newsletterPopup.daily.description

all.newsletterPopup.weekly.title

all.newsletterPopup.weekly.description


all.register.alreadyHaveAccount

{"fr":"SUV Renault Rafale blanc roulant en ville, design moderne et lignes élégantes.","nl":"Witte Renault Rafale SUV rijdt in stedelijke omgeving, moderne uitstraling en elegante lijnen."}
{"fr":"Écran voiture avec Google Assistant affichant carte et commandes climatisation.","nl":"Autodisplay met Google Assistant, toont kaart en aircobediening."}
1/8

Mitsubishi Grandis, de Symbioz(e) gaat verder

Is het nog altijd grote liefde tussen Mitsubishi en Renault? In elk geval zet de samenwerking zich onverminderd voort, waarmee het Japanse merk Renault-modellen in Europa kan blijven klonen.

Geschreven door Jean-Francois Christiaens

2 Juli 2025

Advertentie

Vanuit Belgisch perspectief lijkt de verdwijning van Mitsubishi van het Europese toneel een feit. Toch blijft het merk, hoewel het officieel niet meer bij ons verdeeld wordt, actief op verschillende andere Europese markten. Na de lancering van de Outlander PHEV, luidt deze tweede Grandis de terugkeer van de gezinswagens in de Mitsubishi-catalogus in, dankzij Renault.

Mitsubishi kondigde al in 2020 zijn voornemen aan om gas terug te nemen in Europa, alvorens een akkoord te sluiten binnen het “Alliance 2030”-programma van Renault-Nissan-Mitsubishi. Dit programma draait rond het delen van platformen, aandrijfgroepen en fabrieken tussen de drie grote constructeurs om kosten te drukken. Voor Mitsubishi resulteerde dat al in de terugkeer van de ASX en de Colt in het gamma. Die zijn respectievelijk klonen van de Renault Captur en de Clio. Hier is de derde telg uit die hechte relatie: de Grandis. In dit geval is de Renault Symbioz de basis voor deze kloonoperatie.

Witte Renault Arkana SUV geparkeerd op kasseienstraat met oude gebouwen op de achtergrond.
Advertentie

Aparte accenten

Waar de eerste Mitsubishi Grandis zich profileerde als een grote monovolume (4,77 m) met 6 of 7 zitplaatsen, toont deze nieuwkomer zich minder veelzijdig. Hij behoudt de compacte lengte van 4,41 m en de vijfzitsconfiguratie van de Renault Symbioz. Van opzij lijken de twee voertuigen dan ook als twee druppels water op elkaar. Toch heeft Mitsubishi wat extra moeite gedaan aan de uiteinden om de Grandis een eigen esthetische identiteit te geven. Zo werd de voorzijde grondiger hertekend en kreeg de achterklep een eigen lichtsignatuur.

Vooraanzicht van de witte Mitsubishi Grandis, modern ontwerp met opvallende LED-koplampen. Achteraanzicht van een Mitsubishi Grandis HEV 2023 op een geplaveide straat, opvallende rode lichten.
Advertentie

Behouden binnenkwaliteiten

Binnenin blijven de wijzigingen beperkt. Behalve het logo op het stuur is het dashboard identiek aan dat van de Renault Symbioz. En dat is best goed nieuws, gezien de geprezen kwaliteiten op het vlak van ergonomie en infotainment dankzij Android Automotive. Nog goed nieuws: ook de verschuifbare achterbank van de Symbioz is van de partij, net als originele voorzieningen zoals het dimbare Solarbay-panoramadak.

Modern interieur van een Mitsubishi-auto met touchscreen en elegant stuur.
Advertentie

Mild of full hybrid

Ook technisch is er geen verrassing: de Grandis neemt de aandrijflijnen van de Symbioz over. Je hebt keuze uit de mildhybride 1.3 turbomotor met 140 pk, gekoppeld aan een manuele zesbak of een zeventrapsautomaat met dubbele koppeling. Of je gaat voor de gloednieuwe 1.8 full hybrid met 160 pk die ook te vinden is in de Renault Symbioz en Dacia Bigster, en die de vorige 1.6 hybride met 145 pk vervangt.

Royale garantie

Tot slot: op de markten waar Mitsubishi nog actief is, onderscheidt de Grandis zich ook door zijn garantiedekking. Mitsubishi biedt immers een garantie tot 8 jaar of 160.000 km.

Jean-Francois
							Christiaens

Jean-Francois Christiaens

Advertentie