Zelfde architectuur

Op papier lijkt alvast alles in orde … De motor ligt vooraan in de lengte en drijft de achterwielen aan. De 3-Serie is nog altijd een klassieke achterwielaandrijver met sportieve maar niet agressieve trekjes. Het verschil zit in de grootte, want BMW is erin geslaagd om de legendarische sportiviteit te bewaren, zonder het model te bekladden met anarchistische lijnen. Het is weer tijd voor sobere sportiviteit. En we kunnen BMW alleen feliciteren met het design. Andere verschillen tegenover het vorige model: de langere wielbasis en de verloren kilo’s.

Formidabele diesel

De letter M in BMW staat voor ‘motoren’. Het Beierse bedrijf is er altijd in geslaagd om mooie meesterwerkjes onder de motorkap te lepelen. Er was een tijd waarin de zescilinders-in-lijn de specialiteit van het huis waren, maar door de downsizing bewijst de constructeur dat hij ook uitstekende viercilinder diesels kan bouwen. De motor in onze testwagen is één van de beste.

In deze fiscaal interessante variant levert het blok 163 pk en vooral een koppel van 380 Nm vanaf 1.750 tr/min. Met zulke waarden heeft deze motor slagkracht: duw het gaspedaal in bij het om even welk toerental en je voelt dat hij aanwezig is, klaar om het koetswerk voort te duwen. Maar het sterkste punt is het koppel bij lage toeren. Zo is het perfect mogelijk om van ’s ochtends tot ’s avonds onder 2.000-2.200 tr/min te blijven. Nochtans klimt hij dapper in de toeren en schuwt hij de rode zone niet indien nodig. Alleen de lengte van de overbrengingsverhoudingen verstikt de motor, maar dat is een veelvoorkomend gebrek bij moderne auto’s. Dat de topsnelheid in de rode zone en in de hoogste versnelling werd bereikt, is iets van het verleden.   

Kamelendorst

Het beste hebben we voor het laatste bewaard: het verbruik. Achter het stuur legde uw dienaar ongeveer 1.600 km af op de autosnelweg, secundaire wegen en een beetje in de stad. Resultaat: 4,9 l/100 km. Wie doet beter? Ongelooflijk. Speel gewoon even met de Ecopro-modus (er zijn er vier: Ecopro, Comfort, Sport en Sport+) om je verbruik te doen zakken en volg de raadgevingen van de boordcomputer.

Dynamisch van kop tot teen

Achter het stuur laat deze BMW zijn sportieve vezels duidelijk voelen. Van de consistente besturing en de fysieke bediening van de versnellingspook tot de pedalen, de 3-Serie voelt aan als een sportieve wagen. Te veel misschien? Aan jou om te oordelen … We betreuren wel de koppeling met lange pedaalslag, een typisch gebrek van het merk.

Dynamisch? ja, sportief? misschien

Is deze 3-Serie dynamisch? Dat proberen we uit op enkele leuke bochtige wegen. Eerst word je verleid door het evenwichtig onderstel. Met achterwielaandrijving, maar in geen geval gevaarlijk. De 3-Serie ‘telefoneert’ zijn reacties zachtjes en dankzij de consistente besturing plaats je hem precies bij het aansnijden van de bocht. De 3-Serie heeft zijn ziel dus niet verkocht. Door het tempo op te drijven, merken we echter een pompneigingen en enkele koetswerkbewegingen die niet altijd gewenst zijn. Voor echte sportiviteit moet je dus wachten op straffere versies.  

En het comfort?

Met zijn verlengde wielbasis ontvangt de 3-Serie zijn passagiers beter. Er is meer plaats voor de benen, de ellebogen, het hoofd en de bagage, die een plekje vindt in de koffer van 480 liter. De bestuurder geniet van een typisch Beierse rijpositie: de zetel zakt tot dicht mogelijk tegen de vloer en alle bedieningen vallen natuurlijk in de hand. Wat de afwerking betreft, boekte BMW een grote vooruitgang tegenover vroeger, op enkele microscopische details na.  

Op de weg waarderen we ook het akoestische comfort: de motor blijft altijd stil en de wind en rolgeluiden worden goed beheerst. De schokdemping is tolerant en alleen grote oneffenheden worden droog doorgegeven in de ruggenwervels.

Praktisch?

Zoals we al zeiden is de 3-Serie handiger dan vroeger. Door zijn grotere kofferruimte natuurlijk, maar ook door de vele opbergvakken, intelligent verspreid en handig. We waarderen ook dat de achterbank neerklapt in drie delen (40/20/40).

Prijs

De 3-Serie is zuinig als een kameel, maar toch niet economisch. Met een basisprijs van 34.350 euro is de 320d niet echt een cadeau, zelfs al ging de uitrusting er duidelijk op vooruit: mistlampen, automatische klimaatregeling, multifunctiestuur, zes airbags, Isofix-punten voor kinderzitjes, aluminium velgen, … Niet slecht, maar gezien de prijs betreuren we enkele krenterigheden. Een armleuning voor en achter, een snelheidsregelaar en licht- en regensensoren hadden we liever standaard gezien. En de garantie blijft beperkt tot twee jaar, het wettelijke minimum.

Conclusie

Hoed af, heren ingenieurs. Met de 320d presenteert BMW een 3-Serie die nog altijd even leuk is om te besturen, maar opmerkelijk weinig verbruikt. Kortom, het beste van twee werelden. We kunnen muggenziften over enkele details, maar in zijn geheel is deze 320d één van de meest geslaagde auto’s van de constructeur, dat mag gezegd worden.