Als Europa blijft doorgaan met het voortdurend uitbreiden van zijn normen en regelgeving, vrezen de bazen van Renault en Stellantis dat tegen 2035 de Europese automarkt eenvoudigweg zal halveren!

Advertentie
Advertentie

In een interview met Le Figaro, waarbij beiden aanwezig waren, hebben John Elkann en Luca de Meo de alarmbel geluid! Ze hebben zich vooral uitgesproken tegen Europa en zijn steeds talrijkere en complexere regelgeving. De kostprijs van die regelgeving komt rechtstreeks terecht op de nek van de consument, legt Luca de Meo uit: "Tussen 2015 en 2030 zal de kostprijs van een Clio met 40% zijn gestegen. Deze stijging is voor 92,5% toe te schrijven aan regelgeving"! John Elkann wijst er op zijn beurt op dat "we in een situatie zitten waarin een kwart van onze ingenieurs alleen nog maar aan regelgeving werkt. Tussen nu en 2030 zullen er nog een honderdtal nieuwe regels bijkomen die een impact van 40% zullen hebben op de kostprijs van auto's".

Advertentie
Advertentie

Geen betaalbare kleine auto's meer en een gehalveerde markt tegen 2035 als Europa niets doet...

Volgens de bazen van Renault en Stellantis zijn deze steeds talrijkere en complexere normen op het gebied van veiligheid en milieu de doodsteek voor één segment in het bijzonder: dat van de kleine betaalbare auto's. Een segment waarin beide groepen als referentie gelden. Volgens John Elkann zal, als Europa zo blijft handelen, de automarkt tegen 2035 gehalveerd zijn! Gelukkig hebben de twee Italiaanse zakenmannen ook een oplossing bedacht.

Man in blauw pak met stropdas, glimlachend in een lichte kantooromgeving.

Een kant-en-klare oplossing om "populaire auto's in Europa en voor Europa te blijven produceren en verkopen"

Luca de Meo zou graag een "gedifferentieerde regelgeving voor kleine auto's" zien in Europa. Hij legt uit dat op dit moment "een 3,80 m lange stadsauto aan dezelfde eisen moet voldoen als een luxe berline van 5,5 m". Een dwaling volgens de baas van Renault, die zich afvraagt "waarom een stadsauto die 95% van zijn tijd in de stad doorbrengt, uitgerust zou moeten zijn met een rijstrookassistent?" Zal Europa luisteren naar de noodkreet van de groepen die, volgens Luca de Meo, "populaire auto's in Europa en voor Europa willen blijven produceren en verkopen"? Laat het ons hopen...

Advertentie
Advertentie