Jaguar
In 2018 was de Jaguar I-Pace een van de eerste premium elektrische SUV’s op de markt. Is hij in 2023 nog steeds zo vooruitstrevend, nu het merk aan de vooravond van zijn elektrische revolutie staat?
In 2018 was de Jaguar I-Pace een van de eerste premium elektrische SUV’s op de markt. Is hij in 2023 nog steeds zo vooruitstrevend, nu het merk aan de vooravond van zijn elektrische revolutie staat?
De XF is nog een model uit het ‘klassieke’ tijdperk van Jaguar, dat aan de vooravond staat van zijn elektrische transformatie. Is deze Britse klassebak dan nog mee met zijn tijd anno 2023?
Jaguar is enkele jaren geleden ook gezwicht voor de SUV. Maar het merk heeft zijn stijl en finesse behouden, zoals deze F-Pace bewijst, die ondanks zijn grote formaat een katachtige behendigheid belooft.
Het Britse merk met de katachtige naam en het bijhorende logo is al jaren een vaste waarde in het segment van de gezinsberlines met deze XE, die jacht maakt op het terrein van de Audi A4, BMW 3 Reeks en Mercedes C-klasse. Eens zien of hij hen angst kan inboezemen.
Ondanks zijn 7 jaar doet de Jaguar F-Type het hart van sportwagenliefhebbers nog steeds sneller slaan. Deze facelift na een lange halve carrière verfijnt het oorspronkelijke recept nog, zodat dit een van de meest complete GT’s van de markt is.
Nee, een pk-potente dieselmotor lepelde Jaguar niet in het vooronder van zijn F-Pace SVR. De Britten doen nog steeds een beroep op hun V8-benzine met compressor. En dat in ecologische tijden…
In het segment van de compacte premiumberlines is de Jaguar XE altijd een outsider geweest. Om hem beter te bewapenen tegen de hegemonie van de Duitse drie, krijgt de Brit een facelift en hulp van de rest van het Jaguar-gamma.
De strijd in het segment van de elektrische SUV’s ligt wagenwijd open. Het waren niet de Duitsers maar de Britten van Jaguar, die met deze I-Pace de eerste krijtlijnen uitzetten voor de tegenzet van de klassieke constructeurs op Tesla. Moeten de Amerikanen opletten? Antwoord in deze test op eigen bodem.
Tel je de elektrische I-Pace mee, dan heeft Jaguar er op korte tijd drie SUV’s bij gekregen. De kleinste is deze E-Pace. Die heeft in tegenstelling tot wat de “E” doet vermoeden geen elektrische aandrijving, maar in deze test de krachtigste diesel uit het E-Pace-gamma.
Voor Tesla was het makkelijk om het segment van de elektrische SUV te veroveren: het was lange tijd de enige speler. Maar de klassieke constructeurs hebben hun tegenoffensief klaar: uit Korea komt de Hyundai Kona, uit Duitsland de Audi e-tron, en uit Groot-Brittannië deze Jaguar I-Pace.
Met een SUV zit je hoger, met een Duits logo krijg je toegang tot meer technologie en met een hybride stoot je nog minder CO2 uit. En toch… werkt de combinatie break/V6 diesel/Jaguar verrassend goed.
Sinds het debuut van de Jaguar F-Pace, zo’n twee jaar geleden, is het motoraanbod van de Britse SUV uitgebreid met enkele viercilinders uit Jaguars Ingenium-familie. Wij deden de test met de 25d, de 240 pk sterke viercilinder diesel die bij de zelfontbranders het gat dichtrijdt tussen de viercilinders en de V6.
Een compacte SUV met voorwielaandrijving, maar toch voorzien van het logo met de kat? De Britten wagen zich aan een concurrent voor de Audi Q3, BMW X1 en Mercedes GLA. Die blijkt over heel wat talent te beschikken…
“We zetten vandaag in op twee strategieën”, wisten ze ons bij Jaguar te vertellen. “De eerste is het aanboren van nieuwe markten, de tweede het uitbreiden en verder verbeteren van bestaande modellen.” Strategie 1 doen de Britten met de aankomende E-Pace en I-Pace, strategie 2 met de XF Sportbrake en deze vernieuwde Jaguar XJR575.
We steken in onze job af en toe met een cliché van wal, maar clichés zijn vaak gebaseerd op feiten. Het cliché in kwestie: de alleenheerschappij van de Duitse drie is voorbij. Bij de luxueuze reisbreaks hebben er zich heel wat concurrenten naar het premiumniveau getild. De Volvo V90 bijvoorbeeld. En natuurlijk deze nieuwe Jaguar XF Sportbrake.
In 2013 maakte de Jaguar F-Type zijn debuut in alle bescheidenheid: uitsluitend als cabriolet, met drie motoren. Vier jaar later kunnen we spreken van een uitgebreid gamma. Een speciale, beperkte reeks mag dan uiteraard niet ontbreken.
Bij Jaguar dachten ze er al van het begin aan: een basis-F-Type met 4 cilinders. Mist de Brit daarmee een deel van zijn charme of kan hij ons toch betoveren?
De BMW 5-Reeks zet vooral in op royaal comfort en connectiviteit. Hij profileert zich dus steeds meer als een hypermodern mobiel salon. Met een beperkt gewicht en de voortrein van de F-Type verslindt de Jaguar XF meer asfalt dan ooit om sportieve kaderleden te verleiden. De omgekeerde wereld?
De vierde generatie Suzuki Swift is officieel voorgesteld voor Europa. Het model is vooral een evolutie wat de techniek betreft, maar qua design zijn er wel grote verschillen op te merken. Al is het vrolijke van vroeger er wel een beetje uit...
De nieuwe elektrische Mini Cooper SE kan je voortaan ook uitrusten met een John Cooper Works-pakket. Dat doet het stadswagentje een pak sportiever ogen, maar écht sneller wordt hij niet.
Een bijzondere SUV die lijkt op een BMW werd onlangs gespot door onze spionagefotografen in de omgeving van München. Wordt dit de toekomstige iX3?
Alfa Romeo maakt zich op voor de lancering van een nieuwe, compacte SUV die de verkoopcijfers van het Italiaanse merk verder de hoogte in moet stuwen. Maar wat weten we al over deze Brennero?
Ford biedt zijn gezins-SUV Kuga aan in heel wat interessante uitvoeringen. Kan je niet kiezen? Laten we dan samen eens het aanbod overlopen.
Dit zijn vijf must-have boeken die zeker in de smaak zullen vallen bij elke autoliefhebber!
De bolide heeft nog maar 21.632 km op de teller!
Voor een hybride Peugeot 3008 moet je minstens 38.370 euro rekenen, terwijl de goedkoopste elektrische versie een vanafprijs heeft van 49.500 euro.